Hur länge är kikhosta smittsam?

kikhosta kikhost toxin 3D-representation
3D-representation av kikhosttoxin, bestående av 6 komplexa proteinunderenheter. Det är en av flera toxiner som produceras av Bordetella pertussis. Det är mest dödligt hos spädbarn. En inaktiverad form finns i alla acellulära kikhostvacciner. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Takuma-sa
Det finns inget exakt svar. MEN ... ... ett lämpligt antibiotikum (från makrolidfamiljen) som azitromycin tros döda B. pertussis på tre dagar. Den som behandlas så kan blanda sig med andra utan att riskera att ge den vidare. 
Annars är det mer än 3 veckor.

Forskningen som bäst informerar oss om svaret gjordes på 1920- och 1930-talet, inte långt efter att den orsakande organismen upptäcktes 1906.

För att vidarebefordra det krävs överföring av levande organismer från den infekterade personen till en icke-infekterad person. Det är inte känt hur många levande organismer som krävs. Det är nästan säkert att bero på individens mottaglighet, vilket förmodligen kommer att involvera många olika faktorer. Tidigare immunisering är uppenbar och ålder är en annan.

Även någon som är mycket mottaglig, till exempel ett nyfött barn, kommer troligen att behöva mer än en levande organism. De flesta friska vuxna kan bara smittas av en dos av 100,000 2019 kolonibildande enheter som läggs i näsan (Preston, De Graff XNUMX). En kolonibildande enhet är den minsta klump som kan produceras och har ett intervall av enskilda celler.

Så huruvida en smittad person vidarebefordrar det beror på hur många som hostas ut och hur många som andas in. Det är också mycket troligt att överföring sker via nässlem eller munslem eller saliv, men hur ofta detta händer är okänt. Man tror att hosta är huvudmetoden. Organismen kan inte överleva länge utanför kroppen.

Den enklaste metoden för att mäta levande bakterier är genom att odla dem på en plan gelyta som levererar alla nödvändiga näringsämnen för organismen.

Den bästa metoden för Bordetella pertussis visade sig vara en "hostplatta". Gelmediet i en platt skål hölls cirka 15 centimeter från patientens mun under hosta. Efter att ha inkuberat den i minst tre dagar skulle bakterieklumparna som landade på plattan fortsätta att multiplicera tusentals gånger och så småningom bilda en koloni som var synlig för blotta ögat och uppvisade fysiska egenskaper som gjorde det möjligt att identifiera bakteriearten.

Denna procedur möjliggjorde för det första en diagnos och för det andra, om det var positivt, en antagande om smittsamhet

Flera oberoende utredare fick reda på hur länge organismen kunde upptäckas under de första åren. Oundvikligen var resultaten inte exakt desamma men de var ganska konsekventa.

bordshostplatta positivt för B. pertussis per sjukdomsvecka
Tabellen är hämtad från Kendrick och Elders tidning från 1933. Det framgår av detta att vissa människor fortfarande hostar ut levande bakterier under vecka 6! Och ungefär en tredjedel gör det fortfarande under vecka 5!

Tyvärr finns det ingen överenskommelse om när vecka 1 börjar. Vissa utredare säger när sjukdomen börjar, andra när hostan börjar. Det är verkligen svårt att veta hur stor skillnad det gjorde men det var förmodligen 7 dagar eller mindre.

Hur många buggar måste du hosta ut innan det inte finns någon risk att förmedla det? Ingen vet. Det beror på känsligheten för dem som är i kontakt.

Hur många måste du komma in i en kropp innan den kan ta tag? Ingen vet. Det beror på hur känslig du är.

Hur viktigt är subkliniska (vanlig hosta och aldrig diagnostiserade) fall för att sprida det jämfört med tydliga fall? Ingen vet.

Kan smittade personer asymptomatiskt (inga symtom alls) vidarebefordra det? Ingen vet.

Är det mer sannolikt att människor immuniseras med acellulärt vaccin än de som får det äldre helcellsvaccinet? Troligtvis Ja.

När mycket små spädbarn med kikhosta undersöks med avseende på källan till sin infektion kan det bara hittas i hälften. När en källa hittas är det vanligtvis mamman eller syskonen.

Hostplattor gick ur modet eftersom den skicklighet som behövdes för att få en bra var svår att skaffa. En spottklapp skulle förstöra det hela. Per-nasal vattpinnor blev standard. De var mycket mer drabbade och missade men vem som helst kunde lätt lära sig att göra dem.

Den information som erhållits från hostplattor för 90 år sedan förblir därför fortfarande en slags guldstandard. Dessa undersökningar var dock innan införandet av immunisering som lätt kunde ändra sannolikheten för överföring.

Modern upptäckt beror på PCR som har gett en enorm mängd användbar information men den svarar på döda bakterier och korrelerar inte nödvändigtvis med infektivitet.

Allt får mig att undra om den officiella riktlinjen att det efter 3 veckor inte finns något behov av antibiotika är det bästa rådet. Vi vet att vissa människor förmodligen hostar levande B. kikhosta i upp till 5 veckor. Även NICE är tvetydig. I sina riktlinjer hänvisas till både 21 dagar sedan hostan började och 21 dagar sedan symtomens början när man hänvisar till samma grupper av människor. https://cks.nice.org.uk/whooping-cough#!topicSummary

Tills vi vet bättre kan det vara mer logiskt att ge azitromycin upp till 5 veckor från sjukdomsstart.

Douglas Jenkinson

Registrerad läkare i Storbritannien sedan 1967. Arbetade i Afrika på 1970-talet. Tillbringade större delen av karriären inom allmänläkare i Keyworth nära Nottingham. Var också en deltidsföreläsare i allmänpraktik vid Nottingham Medical School. Blev engagerad i forskarutbildning och forskning om astma och kikhosta. Känd expert på klinisk kikhosta och tilldelad doktorsexamen efter många publikationer.

Det här inlägget har 3 kommentarer

 1. Anonym

  Intressant

 2. Jennifer M

  Jag och mina tre pojkar har hanterat denna sjukdom i minst sju veckor nu. De tre pojkarna har tagit antibiotika vid olika tidpunkter, men min sjukdom var mindre svår och jag fick inte antibiotika. Min äldste son hade en allergisk reaktion mot azitromycin som spädbarn och har aldrig tagit det sedan (han är nu 3 år gammal). Så den behandlande doktorn valde amoxicillin för honom. Är det lika effektivt, tror du att det förkortade smittens tidsram eller inte? Hans hostsymtom är överlägset de värsta bland vår familj. Han är längre än 7 veckor och hostar fortfarande många gånger om dagen tills han gags eller kastar upp. Det här är den värsta sjukdomen vi någonsin har upplevt. Det verkar aldrig ta slut!

  1. Douglas Jenkinson

   Du har min sympati. Människor förstår inte hur illa det kan vara. Amoxicillin är ineffektivt. Co-trimoxazol är alternativet men det är osannolikt att det finns några buggar att döda i detta sena 5-veckorsstadium och det skulle inte hjälpa om det inte fanns en dålig sekundär infektion.

Lämna ett svar

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.