En fruktansvärd hosta som ingen kan diagnostisera

En fruktansvärd hosta som ingen kan diagnostisera

Bilden ovan är en representation av det viktigaste toxinet som produceras av Bordetella pertussis.

Inte hos barn längre

De flesta tror att kikhosta (kikhosta) är en sjukdom hos barn. Det brukade vara, men inte längre. I den utvecklade världen idag där de flesta barn har fått vaccinet tidigt i livet är 4 av 5 bekräftade fall i tonåren och vuxna.

Det var aldrig uteslutande en barnsjukdom. Innan immunisering kom på 1940- och 50-talet var det vanligast hos barn men det var allmänt känt att vuxna ibland fick det också.

Immuniteten försvinner

Vi vet nu att detta beror på att immuniteten som följer av kikhosta bara varar (ungefär) 15 år.

Under 1950-talet blev kikhostaimmunisering rutinmässigt, och eftersom det var mycket effektivt sjönk antalet fall så lågt att folk glömde bort dess existens för det mesta. Detsamma hände med difteri och polio.

Även om kikhosta är mycket obehaglig är det i allmänhet bara riktigt allvarligt för små barn, särskilt spädbarn som lätt kan dö av det. Immunisering minskade drastiskt dödsgraden hos barn och antalet fall hos äldre barn. Vad ingen var medveten om var att vaccinet, precis som den naturliga infektionen, bara gav immunitet i cirka 15 år.

En sjukdom som blev bortglömd

Ett litet antal människor fortsatte att få kikhosta men blev ofta odiagnostiserade, särskilt efter 1980-talet när alla läkare som var bekanta med den och visste hur man skulle diagnostisera den (3 veckor med paroxysmal hosta) hade gått i pension.

Dessa "tråkiga" år då ingen diagnostiserade kikhosta fortsatte förrän efter årtusendet, men många människor fick fortfarande en mystisk kvävhosta med en känsla av kvävning och blev blå. Trots att det varade i upp till 100 dagar, så inträffade hostan aldrig när de träffade sin läkare. De återhämtade sig så småningom och glömde bort det.

Nya tester uppstod

Vändningen började omkring 2002 då ett blodprov infördes för sjukdomen. Det skulle visa sig positivt efter 2 veckors infektion och var 90% korrekt. Innan detta var det enda sättet att bevisa det genom att odla den orsakande bakterien, Bordetella pertussis.

Kultur involverade att föra en pinne till näsan och skicka den till ett laboratorium. Det var så knepigt att få rätt att det nästan aldrig försöktes utanför sjukhuset, och även där hade få människor de nödvändiga färdigheterna för att göra det pålitligt. Inte bara det, buggarna hade ofta gått när diagnosen misstänktes och pinnen togs.

Blodprovet förändrade allt detta. Plötsligt behövde misstänkta fall bara ett blodprov som skulle skickas till laboratoriet. Se och se, de kom oftast positiva tillbaka, så läkare började inse vad dessa mystiska hostsjukdomar var och testade mer och mer.

Känns igen

Det tog ganska lång tid för denna förändring att ske eftersom läkare i stor utsträckning inte var medvetna om att vuxna får kikhosta. Många patienter diagnostiserade sig från internet och bad om att bli testade. Det hände sent på nätterna och nu måste patienter fortfarande diagnostisera sig själva, men testning görs lättare.

Förutom att testa blod kan det nu göras på oral vätska. Detta är mycket lämpligt för barn och de som är rädda för nålar. Halstoppar kan också testas med PCR (polymeraskedjereaktion). Detta test kom faktiskt samtidigt som blodprovet men var dyrt då. Inte mer, och det är tillgängligt för allmänläkare.

Det är inte förvånande att antalet rapporterade fall till följd av all denna nya testning i utvecklade länder har ökat och ökat eftersom människor har insett att denna sjukdom är hos oss och alltid har varit.

Antalet ökar tydligen

Förmågan att göra ett blodprov för nyligen infekterad kikhosta har visat att det är ganska vanligt att bli smittad med det utan några märkbara symtom. Men det har effekten av att öka vår immunitet och förklarar varför de flesta förblir immuna trots att deras ryck har försvunnit.

Vissa människor får milda symtom som inte kan särskiljas från någon gammal hosta och förkylning förutom med ett blodprov. Några, vars immunsystem har misslyckats med att övervinna inkräktaren, får den fullblåsta sjukdomen.

Hur är det?

Det tar formen av våldsamma hostattacker där du känner att du kväver och andas efter luft. Ofta förknippad med kräkningar, ibland ett "kikande" ljud vid andning och ibland svimning. Dessa attacker kan inträffa bara några gånger om dagen, ofta på natten eller mer än varje timme. Mellan attacker är allt vanligtvis helt normalt. Hela saken varar vanligtvis från 3 veckor till 3 månader.

Många kallar ökningen av fall under de senaste 15 åren för en uppkomst av sjukdomen och förklarar den genom att skylla på förändringen till acellulärt vaccin som introducerades runt årtusendet (som blodprovet).

Det är känt att acellulära vacciner (det finns många slags) inte ger så långvarigt skydd som de gamla helcellsvaccinerna och kanske inte är lika bra för att stoppa infektionen, men om den misslyckas gör den det genom att tillåta den naturliga infektionen för att ta tag och öka immuniteten, troligen i stort sett obemärkt.

Det har varit där hela tiden

”Uppkomsten” förklaras bättre av förmågan att nu testa för sjukdomen och den ökande medvetenheten bland läkare om att den oftast ses hos tonåringar och vuxna snarare än barn.

Det finns två meddelanden här. Den första är för personer som normalt inte har bröstproblem, som har en fruktansvärd hosta som har pågått i minst 3 veckor men som annars har det bra. Diskutera med din läkare om det kan vara värt att testas för kikhosta.

Läs detta om du är gravid

Det andra meddelandet är för dem som är gravida. Det finns massor av kikhosta. Spädbarn riskerar denna potentiellt dödliga sjukdom innan de får alla sina skott (cirka 4 månader). En förstärkare för kikhosta i mitten av graviditeten ger barnet nästan fullständigt skydd och de flesta vårdtjänster rekommenderar och ger det. Förstår. Det är en no-brainer.

Bilden högst upp är av kikhosttoxin, det största skadliga giftet som produceras av Bordetella kikhosta. Det ser vackert ut men det är mördare. Vaccinet innehåller modifierat toxin som ger immunitet mot det.

Douglas Jenkinson

Registrerad läkare i Storbritannien sedan 1967. Arbetade i Afrika på 1970-talet. Tillbringade större delen av karriären inom allmänläkare i Keyworth nära Nottingham. Var också en deltidsföreläsare i allmänpraktik vid Nottingham Medical School. Blev engagerad i forskarutbildning och forskning om astma och kikhosta. Känd expert på klinisk kikhosta och tilldelad doktorsexamen efter många publikationer.

Lämna ett svar

Den här sidan använder Akismet för att minska spam. Läs om hur din kommentardata behandlas.