Klasse av voksne og noen hevede hender

Ofte stilte spørsmål

Dette er noen av de ofte stilte spørsmålene som sendes via min e-postkommentarside

Kjære Dr. J. Jeg kommer over kikhoste. Setter det meg i særlig risiko hvis jeg får coronavirus covid-19?

Ingen kan svare på det spørsmålet før det faktisk har skjedd med et antall mennesker på en måte som kan måles. Men vår forståelse av hvordan kikhoste påvirker kroppen, vekker ikke noen spesiell angst for at det får syke til å være spesielt utsatt eller sannsynligvis vil lide mer alvorlig.

Kjære Dr. J. Jeg har fått diagnosen kikhoste og har hatt flere antibiotika, steroider, inhalatorer og hostemedisiner, og ingen av dem har gjort noe godt. Vi er desperate etter å finne noe for å avlaste det og få meg / min kone bedre raskere. Hva kan vi gjøre Dr. J? 

Å kjære! Jeg beklager virkelig deg, men hele poenget med dette nettstedet er å påpeke at det er en langvarig plagsom sykdom veldig ofte, og det er ingen behandling som gjør noen reell forskjell. Det blir bare bedre i sin egen gode tid, som kan være så korte som 3 uker, men er mer sannsynlig å være 2 til 3 måneder. Det er ikke noe middel bortsett fra forebygging ved å sørge for at alle får alle skuddene sine, da vil langt færre få det.

Kjære Dr. J. Hva er behandlingen for kikhoste?

Prøv behandlingsside

Kjære Dr. J. Hvor lenge er det smittsomt i?

Fra begynnelsen av kikhoste-symptomer er de fleste ikke i stand til å overføre dem etter 3 uker hvis de får INGEN antibiotika som dreper feilen. Men det er ingen harde og raske regler, og noen mennesker kan være smittsomme i 4 eller til og med 5 uker. Hvis du har et antibiotikum som dreper bugten (Bordetella pertussis), anses du ikke som i stand til å gi det videre etter 3 dager på antibiotika (Azithromycin er vanligvis det).  

Alt dette høres veldig greit ut, men det er noen ganger vanskelig å vite når kikhoste-symptomer begynner fordi det å få en viral forkjølelse eller luftveisinfeksjon gjør folk utsatt for kikhoste. Så starten på symptomene i så fall er starten på forkjølelse, ikke kikhoste. Det gjør ting vanskelig. 

Den beste fremgangsmåten er å få antibiotika, og da er du sikker. Å isolere pasienten fra alle som er utsatt i minst 3 uker er et rimelig alternativ, og da kan antibiotika unngås.

Kjære Dr. J. Hvert år får jeg hoste som høres ut som hosten på nettstedet ditt. Kan dette være kikhoste?

Det er ekstremt usannsynlig, men hvis du mistenker at det blir gjort en blodprøve og finner ut av det.

Kjære Dr. J. Vi så ut til å komme over kikhoste etter en utmattende 8 uker da den plutselig har kommet tilbake igjen. Hva har gått galt? Hvor lenge vil det vare?

Dette er veldig vanlig. Når kikhoste er i sin gjenopprettingsfase, vil det å få en annen mild luftveisinfeksjon føre til at alle de dårlige kikhoste-symptomene kommer tilbake igjen, men bare i løpet av forkjølelsen, vil den slå seg igjen.

Kjære Dr. J. Jeg er gravid og har kikhoste (eller har vært i kontakt med kikhoste) og er veldig bekymret for om babyen kan bli skadet. 

Kikhoste under graviditet skader ikke babyen med mindre du fremdeles er smittsom når babyen blir født. Babyen kunne fange den da, noe som ville være ekstremt alvorlig. Heldigvis, under slike omstendigheter, ville det å gi erytromycin til mor før fødselen og babyen etter fødselen slutte å få det. Alle gravide kvinner bør nå være vaksinert mot kikhoste mellom 28 og 32 uker. Senere kan det også være OK. Det er 90% effektivt for å beskytte babyer mot kikhoste før de får skudd.

Kjære Dr J. Mannen min (kone, barn) har hatt denne forferdelige hosten i 3 uker, og jeg lurer på om det er kikhoste. Jeg er veldig bekymret. 

Få en lege til å oppsøke pasienten med en gang! Dette nettstedet er ikke en erstatning for en lege. Hvis noen tror de har kikhoste, må de oppsøke lege. Ikke nødvendigvis for å få kikhoste bekreftet, men for å sikre at det ikke er noe mer alvorlig.

Kjære Dr. J. Jeg har hatt feber og dårlig hoste som får meg til å kveles i 4 dager nå. Jeg høres ut som innspillingen. Er dette kikhoste?

Sannsynligvis ikke. Kikhoste starter som en vanlig hoste som gradvis blir kvalt over en uke, eller ofte mer. Jeg diagnostiserer bare kikhoste hvis noen har en typisk kvelehoste i tre uker, selv om jeg kanskje har sterk mistanke om det etter 2 uker.

Kjære Dr J. Legen min er ubrukelig. Jeg har fortalt ham / henne at det er akkurat som kikhoste, men han / hun ser ikke ut til å tro at det kan være, og jeg får forskrevet flere antibiotika og fortalte at det bare er en vanlig hoste. Hvordan kan jeg komme igjennom?

Du kjemper sannsynligvis en tapende kamp. Så lenge legen din gjør en fysisk sjekk, går du sannsynligvis ikke glipp av noe, men jeg er enig, det er vanskelig å ha tillit. Det er en side på dette nettstedet som du kan skrive ut og gi til legen din i håp om at de kan være forberedt på å lære noe av deg, eller, etter å ha lest det, fortelle deg med god grunn hvorfor det ikke passer med kikhoste. . (Utskriftsside for leger).

Kjære dr J. Forårsaker kikhoste langvarig lungeskade?

Nei. Therre er ingen bevis for at det gjør det. Det pleide å bli trodd at det var en årsak til bronkiektase. Dette kan ha vært sant tidligere, men sannsynligvis ikke nå. For å forårsake lungeskade må det sannsynligvis først forårsake lungebetennelse.

Kjære dr J. Kan jeg få kikhoste mer enn en gang? 

Ja ganske mange voksne med det, fortell meg at de hadde det som barn. Mange forteller meg at de får kvelehoste som høres ut som kikhoste hvert år. Jeg tror ikke det kan være kikhoste.

 Immunitet mot kikhoste varer bare noen få år (kanskje 15 år etter naturlig infeksjon eller den gamle helcellevaksinen. Vi får sannsynligvis alle milde versjoner av den som øker immuniteten vår i noen år til, uten at vi vet det.

Kjære Dr. J. Jeg har hørt at kikhoste-vaksine kan forårsake permanent hjerneskade. Er det sant?

Ikke sant. På 1970-tallet trodde folk at det kunne være sant med den gamle typen vaksine som ble brukt den gang, men forskning som ble utført på den tiden viste at det ikke var sant. Spørsmålet ble stilt om den gamle helcelle-vaksinen. Det kan av og til forårsake feberreaksjoner som førte frem tidligere ukjent spedbarnsepilepsi. Det var det som forårsaket forvirringen.

 I den utviklede verden bruker vi nå acellulær vaksine som uansett er mye renere enn den gamle vaksinen og ikke forårsaker noen form for skade.

Kjære Dr J. Hva er Bordetella parapertussis? Forårsaker det kikhoste?

Det er en nært beslektet bakterie som også kan forårsake kikhoste. Det er en mindre alvorlig form. Det er sannsynligvis ansvarlig for mindre enn 1% av tilfellene. (lab-diagnose)

Kjære Dr. J. Jeg drar til Australia for å se vårt nye barnebarn. Kan jeg få kikhoste-booster da han ikke blir vaksinert og jeg forstår at det er mer vanlig hos voksne.

Det er en god og fornuftig idé. Legen eller reiseklinikken din skal kunne gi deg en boost av REPEVAX. (se forebygging også)

Kjære Dr. J. Jeg er gravid og har blitt rådet til å få en kikhoste-boostersprøyte.

Dette er en veldig viktig beskyttelse for babyen din, siden kikhoste blir vanligere. Du kan ha Repevax eller tilsvarende ganske trygt. Det bør gis mellom 28 og 38 uker, selv om tidene varierer avhengig av hvor du bor. USA og Storbritannia er litt forskjellige. Det gir babyen en veldig god beskyttelse (ca. 90%).

Kjære Dr. J. Jeg er på bedring etter kikhoste og føler meg ganske rimelig. Hva er det trygt for meg å gjøre aktivitetsvis.

Du bør være i stand til å utføre dine normale aktiviteter, inkludert trening ganske trygt. Å kjøre og få et hosteanfall er åpenbart nei.

Kjære dr J. Siden jeg begynte med kikhoste, kan jeg ikke synge og stemmen min høres annerledes ut.

Dette er ganske vanlig hos voksne. Det forsvinner vanligvis, men kan vare lenger enn hosten. Svært innimellom blir stemmen aldri helt frisk.

Kjære Dr. J. Jeg vet at jeg (barnet mitt) har hatt kikhoste. Må jeg (han / hun) fortsatt få de vanlige vaksinasjonsskuddene?

Det er den offisielle anbefalingen, men noen eksperter mener at det ikke lønner seg med acellulær vaksine.

 Hvis du er sikker på at du virkelig har hatt naturlig kikhoste, ville det være rimelig å anta at det har gitt deg god immunitet mot sykdommen, selv om den uansett ikke er veldig langvarig.

Anmeldt 28. april 2021