En mest frustrerende infeksjon

logo

Å prøve å få kikhoste diagnostisert kan være et mareritt

Jeg er pensjonert fastlege med interesse for kikhoste, og jeg har et nettsted som har hjulpet folk med å få diagnosen i 20 år.

Jeg fortsetter å motta e-poster som sier det samme. "Jeg er sikker på at jeg har kikhoste, men fastlegen min sier at jeg ikke kan få det, og vil ikke gjøre en test."

Jeg har enorm sympati med fastleger, selv om jeg er en. Det forventes at vi har svar på alle spørsmål og leksikon kunnskap. Vi har bare 10 minutter til å håndtere komplekse problemer som fortsatt svirrer rundt i hodet på oss når den neste blide pasienten går inn og ser et bilde av helsen.

Jeg hadde en annen av disse e-postene denne uken. Det var fra Suzanne (ikke hennes virkelige navn). Hun er i slutten av trettiårene, og hun har en datter på 11 år og bor i Storbritannia. Suzanne hadde vært i nærkontakt med en niese for flere uker siden som ikke hadde blitt vaksinert mot kikhoste og som var i gang med en månedslang hoste som hadde alle kjennetegnene til kikhoste (voldelige angrep av hoste, heving og manglende evne til å ta pusten flere ganger om dagen og normalt mellom angrepene). Fastlegen hennes hadde trodd det var en virusinfeksjon, men tok en vattpinne til laboratoriet. 

Jeg forventer ikke at fastleger er klar over alle testdetaljene for kikhoste. Det gjøres sjeldent, og metodene endres stadig, men kikhoste er en meldepliktig sykdom, og du tror kanskje de kan få et medarbeider til å ringe laboratoriet eller det lokale helsevesenet for å finne ut. Hvis de hadde gjort det, hadde de fått tilsendt et sett for antistofftesting i oralt. Eller de kan ha blitt bedt om å sende en halspinne i et tørt rør, hvis det var innen 3 uker etter at symptomene startet for PCR-testing. I dette spesielle tilfellet ser det ut til at muligheten for bekreftelse da hadde gått tapt, men det er fortsatt god tid til oral væsketest selv nå.

Suzanne sier, “Jeg hadde nær kontakt med niesen min og opplevde en hel lærebokstilfelle med kikhoste. Jeg følte at denne hosten var som ingenting annet jeg noen gang har opplevd før. Imidlertid ... i mellom anfall av skremmende hoste, ville jeg faktisk, bortsett fra å være utmattet, føle meg greit ... selv om jeg hostet i løpet av dagen av og til på en veldig intens måte, hostet til du er syk og ikke kan puste, skjedde vanligvis i kveld / natt. Jeg var også pinlig inkontinent med denne hosten. Det var en hoste som ingen andre jeg noen gang har hatt med influensa osv. Jeg gikk til legen som lyttet til brystet mitt og følte at det ikke var noe på brystet, og at jeg var for god til å få kikhoste. Hun sa "Hvis du hadde kikhoste, ville det ikke bare stoppe om dagen, ville jeg forvente å se deg oppleve det akkurat nå foran meg, det er en vedvarende hoste."

Sitat igjen fra e-posten: “Jeg viste henne et raskt YouTube-klipp av en voksen med kikhoste hvis pust og kikhøyde hørtes ut som min som også kastet opp på slutten og bukket og rykket på andre ting jeg gjorde på slutten av hver krampe. Hun så knapt ut og var veldig irritert over meg selv om jeg var høflig og sannsynligvis for rolig i å beskrive for henne detaljert hvor fryktelig og annerledes og skremmende og forferdelig denne hosten var under en krampe, men at jeg ville ha staver innimellom når jeg følte vi vil. Mitt primære anliggende var å identifisere hva jeg hadde, spesielt da svigerinnen min hadde en dag gammel baby, og jeg ikke ønsket at min egen datter skulle få det. Hun sa at datteren min ville vaksinere dekket henne. ”

Ingenting av det Suzannes lege sa var sant, men det ble arrangert en blodprøve for å lete etter en forhøyet antall hvite blodlegemer. Da det kom tilbake som normalt, ble hun fortalt at det betydde at det ikke var kikhoste. Igjen, alt ganske usant, men uten tvil basert på legens tro på naturen av kikhoste som sannsynligvis var det som ble lært eller lest om på medisinstudiet eller opplevd via syke babyer, som er de som får det veldig dårlig og kan dø .

Jeg vil si igjen at denne fastlegen sa det samme som det store flertallet av fastlegene ville si under de samme omstendighetene, men likevel var det helt feil. Allmennlegene har rett og slett ikke muligheten til å holde seg oppdatert på behandlingen av relativt sjeldne sykdommer som ikke alvorlig skader pasientene. Jeg er ikke i tvil om at jeg ofte har sagt like feilaktige ting. Virkeligheten i livet er at det ofte er bedre å fremstå som kontroll enn å innrømme uvitenhet når man prøver å være en effektiv lege.

Tre fjerdedeler av kikhoste tilfeller er i tenåringer og voksne. Det forårsaker utbrudd av voldsom kvelningshoste med heving, i gjennomsnitt omtrent 10 ganger om dagen, ofte verre om natten. Mellom angrep er alt ganske normalt. Det er ikke forbundet med sykdommer eller feber, men mange har generell tretthet. Det varer fra 3 uker til 3 måneder ('The 100-day hoste'), men gjennomsnittet er 6 til 7 uker.

Ovennevnte tall gjelder klinisk gjenkjennelige tilfeller. Mange tilfeller er milde og gjenkjennes ikke. Slike tilfeller er sannsynligvis større. Selv om de huser bakteriene, er det ikke kjent hvor stor risiko for andre disse subkliniske tilfellene er. 

Forskning har vist at muligens 7% av all akutt langvarig hoste er assosiert med Bordetella pertussis, bakterien som forårsaker kikhoste. Noen undersøkelser har funnet en enda høyere andel.

I motsetning til de fleste mikroorganismer som forårsaker hoste, forårsaker kikhoste ikke betennelse, så hvite blodlegemer øker ikke. Det er annerledes hos babyer, hvor kikhostetoksin kan forårsake en massiv økning i hvite celler, som tetter lungene og fratar hjernen deres oksygen.

Nå som effektiv kikhosteimmunisering har kuttet tilfeller helt ned hos barn, innser vi at det fortsatt forekommer hos tenåringer og voksne og sannsynligvis alltid gjorde det. Det er flere eldre skrifter som støtter dette. Moderne etterforskningsteknikker har fortalt oss at beskyttelsen oppnådd fra den naturlige infeksjonen bare varer i omtrent 15 år. De nåværende vaksinene kan bare beskytte i 5 til 10 år. Men det vi nå vet er at infeksjon kan forekomme uten symptomer og øke immuniteten vår. Det kan være det fenomenet som hindrer de fleste av oss i å få det.

Jeg har beskrevet den første frustrasjonen, forårsaket av at fastlegen din benekter at du har kikhoste, men enda verre er kanskje frustrasjonen over å lide det ……… .. fordi det ikke er noen behandling. Det er et ganske sirkulært problem. Hvis det ikke er behandling og alle blir bedre, spiller det ingen rolle om fastlegen din diagnostiserer det, kan man argumentere for. Det er mye sannhet i det, men det er noen nyttige ting som kan gjøres. 

Å kunne bekrefte diagnosen betyr at pasienten vet at de kommer til å komme seg, og at det ikke er den dødelige sykdommen det føles ut som.

Hvis pasienten fremdeles er smittsom (minst de første 3 ukene), kan et antibiotikum fjerne det og la pasienten blande seg. Ellers venter det de 3 ukene. Antibiotika i inkubasjonsperioden antas å være forebyggende. I den tidlige symptomfasen kan de forkorte sykdommen.

Hvordan takler vi det utdaterte fastlegeproblemet? Det er et problem for oss alle, og forholder seg ikke bare til kikhoste. Det er bare hobbyhesten min. Svaret er definitivt ikke: "Se en spesialist". Jeg har funnet dem like dårlige til å diagnostisere kikhoste. Vi må erkjenne at vi alle er utdaterte på en eller annen måte, det er en del av moderne raskt skiftende liv. Vi må hjelpe oss selv så langt som mulig, være sikre på våre fakta og forsiktig og høflig foreslå hva du mener er riktig handlemåte. De fleste leger som er opplært i dag, forstår at de kan innrømme uvitenhet uten å bli dårlig dømt, forutsatt at de retter det tilstrekkelig for pasientens behov. Jeg har lagt merke til en tydelig forandring i løpet av de 20 årene jeg har hjulpet pasienter med selvdiagnostisering min nettside. Flere og flere leger innser den sanne naturen til kikhoste. Det tar bare erfaringene fra en bekreftet sak å få til endringen.

Jeg har ett stort tips. Hvis du tror du har kikhoste, kan du få noen til å filme hostespasmer på smarttelefonen din. Å se er å tro, og det er umulig å beskrive en paroksysme tilstrekkelig med ord.

Det er masse informasjon og en selvdiagnostiseringsguide på nettstedet, men den mest oppdaterte informasjon for fastleger ble publisert av Public Health England i 2018, og det er en artikkel fra et internasjonalt ekspertpanel om diagnostisere kikhoste assosiert hoste.

 

Douglas Jenkinson

Registrert lege i Storbritannia siden 1967. Jobbet i Afrika på 1970-tallet. Tilbrakte mesteparten av karrieren i allmennmedisin i Keyworth nær Nottingham. Var også foreleser på deltid i allmennmedisin ved Nottingham Medical School. Ble engasjert i høyere utdannelse og forskning på astma og kikhoste. Anerkjent ekspert på klinisk kikhoste og tildelt doktorgrad etter mange publikasjoner.

Dette innlegget har 3 kommentarer

 1. T

  Jeg så i nyheten at kikhoste sprer seg i Chicago fordi barneleger er motvillige til å diagnostisere. Hvorfor skulle det være? Jeg hadde den samme opplevelsen at barnelegen min aldri foreslo det. Bare akutt omsorg tenkt å teste

  1. Douglas Jenkinson

   Jeg har nettopp tenkt på en annen grunn. En vaksine som inneholder kikhoste alene eksisterer ikke. Det er alltid kombinert med difteri og stivkrampe. Så en åpenbar løsning på mange av spørsmålene som oppstår etter en diagnose av kikhoste, som vil være å gi kontakter osv. Et skudd av kikhoste-vaksine, kan ikke gjøres fordi difteri og stivkrampeelementene ofte gjør det for komplisert og reiser flere problemer enn det løser.
   Årsaken til at det ikke er en eneste kikhoste-vaksine er politisk og kommersiell tror jeg. Det er ingen medisinsk grunn til at det ikke skulle eksistere. Det pleide å.

 2. Douglas Jenkinson

  Godt spørsmål og det er sant. Jeg er ikke sikker på at jeg kan gi et fullstendig svar, men her er noen av grunnene til at jeg kan tenke meg.

  Mangel på bevissthet om den ganske nøyaktige og pålitelige PCR-testen som er nyttig de første 3 ukene. I noen land, til og med USA, kan det være mye arbeid involvert for å finne et laboratorium som gjør det.

  Etter 3 uker er det nødvendig med en blod- eller oral væsketest, og det kan kreve mye organisering for å finne riktig laboratorium.

  I USA ser det ut til at lokale helsemyndigheter har andre råd til legen enn CDC som burde ha ansvaret, så det er konflikt og forvirring. (I Storbritannia snakker myndighetene med én stemme, og det er mye lettere).

  Legene skal gi beskjed om kikhoste til den aktuelle myndigheten. Det virker som de færreste gjør dette. Det antyder for meg at byråkratiet som er involvert, kan være problematisk. For eksempel spørsmål om sporing av kontakter etc.

  De fleste leger vet så lite om detaljene i kikhoste i forskjellige aldre at det må utføres mye arbeid for å få ut all den kunnskapen som kreves for å informere pasienten riktig.

  Legene gir vanligvis skuddene for å forhindre det. Å diagnostisere det betyr at skuddene var en fiasko og ville kreve detaljert forklaring som kan gi andre ubehagelige spørsmål.

  Diagnostisering av det forårsaker massiv forvirring for skolene om hva de skal gjøre med ekskludering og karantene. Å handle er bra i teorien, i praksis ser det ikke ut til å utgjøre noen merkbar forskjell.

  Det er ingen nyttig behandling for det, så ikke bra forretningsmessig.

  Det er bare en måte å håndtere kikhoste på, og det er et høyt nivå av vaksinering. Jeg kan tenke meg å si at det sannsynligvis vil føre til hodepine som induserer samtaler.

  Det ville være flott å høre noen praktiserende legekommentarer annet enn mine.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan kommentaren din behandles.