Hvor lenge er kikhoste smittsom?

kikhoste kikhostetoksin 3D-representasjon
3D-representasjon av kikhostetoksin, bestående av 6 komplekse proteinunderenheter. Det er en av flere giftstoffer produsert av Bordetella pertussis. Det er dødeligst hos babyer. En inaktivert form er i alle acellulære kikhoste vaksiner. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Takuma-sa
Det er ikke noe presist svar. MEN ... .. antas et passende antibiotikum (fra makrolidfamilien) som azitromycin å drepe B. pertussis på tre dager. Alle som blir behandlet kan blande seg med andre uten risiko for å videreføre den. 
Ellers er det over 3 uker.

Forskningen som best informerer oss om svaret ble gjort på 1920- og 1930-tallet, ikke lenge etter at den forårsakende organismen ble oppdaget i 1906.

Å videreformidle det krever overføring av levende organismer fra den infiserte personen til en ikke-infisert person. Det er ikke kjent hvor mange levende organismer som kreves. Det er nesten sikkert å avhenge av individets mottakelighet, noe som sannsynligvis vil involvere mange forskjellige faktorer. Tidligere immunisering er åpenbar og alder er en annen.

Selv noen som er veldig utsatt, for eksempel en nyfødt baby, vil trolig trenge mer enn en levende organisme. De fleste friske voksne kan bare smittes av en dose på 100,000 kolonidannende enheter som legges i nesen (Preston, De Graff 2019). En kolonidannende enhet er den minste klumpen som kan produseres og har et innhold av individuelle celler.

Så om en smittet person gir det videre, vil avhenge av hvor mange som hostes ut og hvor mange som pustes inn. Det er også veldig sannsynlig at smitte skjer via nese- eller munnslim eller spytt, men hvor ofte dette skjer er ukjent. Det antas at hoste er hovedmetoden. Organismen kan ikke overleve lenge utenfor kroppen.

Den enkleste metoden for å måle levende bakterier er ved å dyrke dem på en flat geloverflate som tilfører alle nødvendige næringsstoffer til organismen.

Den beste metoden for Bordetella pertussis ble funnet å være en 'hosteplate'. Gelmediet i en flat tallerken ble holdt omtrent 15 centimeter fra motivets munn under en hoste. Etter å ha ruvet den i minst 3 dager, ville klumper av bakterier som landet på platen fortsette å formere seg tusenvis av ganger, og til slutt danne en koloni som var synlig for det blotte øye og viste fysiske egenskaper som gjorde det mulig å identifisere bakteriearten.

Denne prosedyren gjorde det mulig for det første å stille en diagnose og for det andre, hvis det var positivt, en antagelse om smittsomhet

Flere uavhengige etterforskere fant ut hvor lenge organismen kunne oppdages i de første årene. Uunngåelig var funnene ikke helt de samme, men de var ganske konsistente.

bordhoste plate positivt for B. pertussis etter uke med sykdom
Bordet er hentet fra Kendrick og Elders papir fra 1933. Det er klart av dette at noen fremdeles hoster ut levende bakterier i uke 6! Og omtrent en tredjedel gjør det fortsatt i uke 5!

Dessverre er det ikke enighet om når uke 1 starter. Noen etterforskere sier når sykdommen starter, andre når hosten starter. Det er veldig vanskelig å vite hvor stor forskjell det utgjorde, men det var sannsynligvis 7 dager eller mindre.

Hvor mange insekter må du hoste ut før det ikke er noen risiko for å gi den videre? Ingen vet. Det vil avhenge av følsomheten til de som er i kontakt.

Hvor mange må du komme inn i en kropp før den kan ta tak? Ingen vet. Det vil avhenge av hvor utsatt du er.

Hvor viktig er subkliniske (vanlig hoste og aldri diagnostisert) tilfeller for å spre det sammenlignet med klare kutt? Ingen vet.

Kan asymptomatiske (ingen symptomer i det hele tatt) smittede gi det videre? Ingen vet.

Er det mer sannsynlig at folk er vaksinert med acellulær vaksine enn de som får eldre helcellet vaksine? Sannsynligvis ja.

Når veldig små babyer med kikhoste blir undersøkt for infeksjonskilden, kan den bare bli funnet i to. Når en kilde blir funnet, er det vanligvis mor eller søsken.

Hosteplater gikk av moten fordi ferdighetene som trengs for å få en god var vanskelig å skaffe seg. En klatt spytt ville ødelegge det hele. Per-nasal vattpinner ble standard. De var mye mer rammet og savnet, men alle kunne lett bli lært å gjøre dem.

Informasjonen som er innhentet fra hosteplater for 90 år siden, er derfor fortsatt en slags gullstandard. Disse undersøkelsene var imidlertid før innføringen av vaksinering som lett kunne endre sannsynligheten for overføring.

Moderne påvisning avhenger av PCR som har gitt en enorm mengde nyttig informasjon, men den reagerer på døde bakterier og korrelerer ikke nødvendigvis med smittsomhet.

Alt får meg til å lure på om den offisielle retningslinjen om at det etter 3 uker ikke er behov for antibiotika, er det beste rådet. Vi vet at noen sannsynligvis hoster ut levende B. pertussis i opptil 5 uker. Selv NICE er tvetydig. I retningslinjene refererer den til både 21 dager siden hostestart og 21 dager siden symptomene startet når de refererer til de samme gruppene av mennesker. https://cks.nice.org.uk/whooping-cough#!topicSummary

Inntil vi vet bedre, kan det være mer logisk å gi azitromycin opptil 5 uker fra sykdomsstart.

Douglas Jenkinson

Registrert lege i Storbritannia siden 1967. Jobbet i Afrika på 1970-tallet. Tilbrakte mesteparten av karrieren i allmennmedisin i Keyworth nær Nottingham. Var også foreleser på deltid i allmennmedisin ved Nottingham Medical School. Ble engasjert i høyere utdannelse og forskning på astma og kikhoste. Anerkjent ekspert på klinisk kikhoste og tildelt doktorgrad etter mange publikasjoner.

Dette innlegget har 3 kommentarer

 1. Anonym

  Interessant

 2. Jennifer M

  Meg selv og mine 3 gutter har taklet denne sykdommen i minst 7 uker nå. De tre guttene har tatt antibiotika til forskjellige tider, men sykdommen min var mindre alvorlig, og jeg fikk ikke antibiotika. Min eldste sønn hadde en allergisk reaksjon på azitromycin som spedbarn og har aldri tatt det siden (han er nå 3 år gammel). Så den behandlende Dr. valgte amoxicillin for ham. Er det like effektivt, tror du det forkorte smitteperioden hans eller ikke? Hans hostesymptomer er langt den verste blant familien vår. Han er over 12 uker og hoster fortsatt mange ganger om dagen til han knebler eller kaster opp. Dette er den verste sykdommen vi noen gang har opplevd. Det ser ut til å aldri ta slutt!

  1. Douglas Jenkinson

   Du har min sympati. Folk forstår ikke hvor ille det kan være. Amoxicillin er ineffektivt. Co-trimoxazole er alternativet, men det er usannsynlig å finne noen insekter å drepe på dette sent fem ukers stadium, og det vil ikke hjelpe med mindre det var dårlig sekundær infeksjon.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan kommentaren din behandles.