En forferdelig hoste som ingen kan diagnostisere

En forferdelig hoste som ingen kan diagnostisere

Bildet over er en representasjon av hovedtoksinet produsert av Bordetella pertussis.

Ikke hos barn lenger

De fleste tror at kikhoste (kikhoste) er en sykdom hos barn. Det pleide å være, men ikke mer. I den utviklede verden i dag hvor de fleste barn har fått vaksinen tidlig i livet, er 4 av 5 bekreftede tilfeller i tenårene og voksne.

Det var aldri utelukkende en sykdom hos barn. Før vaksinasjon kom på 1940- og 50-tallet var det vanligst hos barn, men det var kjent at voksne noen ganger fikk det også.

Immuniteten forsvinner

Vi vet nå at dette er fordi immuniteten som følger av kikhoste bare varer (ca.) 15 år.

I løpet av 1950-tallet ble kimhosteimmunisering rutinemessig, og fordi det var veldig effektivt, falt antall tilfeller så lavt at folk glemte eksistensen for det meste. Det samme skjedde med difteri og polio.

Selv om kikhoste er veldig ubehagelig, er det generelt bare veldig alvorlig for små barn, spesielt spedbarn som lett kan dø av det. Immunisering reduserte dødsfallet drastisk hos barn og antall tilfeller hos eldre barn. Det ingen var klar over var at vaksinen, som den naturlige infeksjonen, bare ga immunitet i omtrent 15 år.

En sykdom som ble glemt

Et lite antall mennesker fortsatte å få kikhoste, men ble ofte udiagnostisert, spesielt etter 1980-tallet da alle legene som var kjent med det og visste hvordan de skulle diagnostisere det (3 uker med paroksysmal hoste) hadde pensjonert seg.

Disse 'kjedelige' årene da ingen diagnostiserte kikhoste fortsatte før etter årtusenet, men mange mennesker fikk fortsatt en mystisk kvelehoste med en følelse av kvelning og ble blå. Selv om det varte i opptil 100 dager, skjedde hosten aldri da de oppsøkte legen sin. De kom seg til slutt og glemte det.

Nye tester dukket opp

Vendingen startet rundt 2002 da en blodprøve ble introdusert for sykdommen. Det ville vise seg positivt etter to ukers infeksjon og var 2% nøyaktig. Før dette var den eneste måten å bevise det på ved å dyrke den forårsakende bakterien, Bordetella pertussis.

Kultur innebar å føre en vattpinne til nesebakken og sende den til et laboratorium. Det var en så vanskelig ting å komme i orden at det nesten aldri ble forsøkt utenfor sykehus, og selv der hadde få mennesker de nødvendige ferdighetene for å gjøre det pålitelig. Ikke bare det, feilene hadde ofte gått da diagnosen ble mistenkt og vattpinnen ble tatt.

Blodprøven endret alt det. Plutselig trengte mistenkte tilfeller bare en blodprøve som skulle sendes til laboratoriet. Se, de kom for det meste positive tilbake, så leger begynte å innse hva disse mystiske hostesykdommene var og testet mer og mer.

Gjenkjennes igjen

Det tok ganske lang tid før denne endringen skjedde ettersom leger i stor grad ikke var klar over at voksne får kikhoste. Mange pasienter diagnostiserte seg fra internett og ba om å bli testet. Det skjedde på slutten av nattetidene, og nå må pasienter ofte diagnostisere seg selv, men testing gjøres lettere.

I tillegg til å teste blod, kan det nå gjøres på oral væske. Dette er veldig godt egnet for barn og de som er redde for nåler. Halspinner kan også testes ved PCR (polymerasekjedereaksjon). Denne testen kom faktisk samtidig med blodprøven, men var dyr da. Ikke mer, og det er tilgjengelig for fastleger.

Det er ikke overraskende at antallet rapporterte tilfeller som følge av all denne nye testen i utviklede land har gått opp og opp ettersom folk har innsett at denne sykdommen er hos oss, og alltid har vært.

Tall øker tilsynelatende

Evnen til å gjøre en blodprøve for nylig infeksjon av kikhoste har avslørt at det er ganske vanlig å bli smittet med det uten merkbare symptomer. Men det har den effekten at det øker immuniteten vår og forklarer hvorfor folk flest forblir immun selv om jab har gått av.

Noen mennesker får milde symptomer som ikke kan skilles fra gammel hoste og forkjølelse unntatt med en blodprøve. Noen få, hvis immunsystem ikke har klart å overvinne inntrengeren, får den fullstendige sykdommen.

Hvordan er det?

Det tar form av voldelige hosteanfall der du føler at du kveles og gisper etter luft. Ofte assosiert med oppkast, noen ganger en "kikstøy" når du puster inn, og noen ganger besvimelse. Disse angrepene kan skje bare noen få ganger om dagen, ofte om natten eller mer enn hver time. Mellom angrep er alt vanligvis helt normalt. Det hele varer vanligvis fra 3 uker til 3 måneder.

Mange kaller økningen i tilfeller de siste 15 årene for en gjenoppblomstring av sykdommen og forklarer den ved å skylde på endringen til acellulær vaksine som ble introdusert rundt årtusenet (som blodprøven).

Det er kjent at acellulære vaksiner (det er mange slags) ikke gir så langvarig beskyttelse som de gamle helcellevaksinene og kanskje ikke er like flinke til å stoppe infeksjonen som overføres, men hvis den mislykkes, gjør den det ved å tillate den naturlige infeksjonen for å ta tak og øke immuniteten, sannsynligvis stort sett ubemerket.

Den har vært der hele tiden

'Oppblomstringen' forklares bedre av evnen til nå å teste for sykdommen og den økende bevisstheten blant leger om at den vanligvis sees hos tenåringer og voksne i stedet for barn.

Det er to meldinger her. Den første er for personer som normalt ikke har brystproblemer, som har en forferdelig hoste som har pågått i minst 3 uker, men som ellers har det bra. Diskuter med legen din om det kan være verdt å bli testet for kikhoste.

Les dette hvis du er gravid

Den andre meldingen er for de som er gravide. Det er mye kikhoste om. Babyer risikerer denne potensielt dødelige sykdommen før de får alle skuddene (ca. 4 måneder). En booster for kighoste midt i svangerskapet gir babyen nesten fullstendig beskyttelse, og de fleste fødselshjelpstjenester anbefaler og gir det. Skjønner. Det er en no-brainer.

Bildet øverst er av pertussis-toksin, den viktigste skadelige giften produsert av Bordetella pertussis. Det ser pent ut, men det er mordere. Vaksinen inneholder modifisert gift som gir immunitet mot den.

Douglas Jenkinson

Registrert lege i Storbritannia siden 1967. Jobbet i Afrika på 1970-tallet. Tilbrakte mesteparten av karrieren i allmennmedisin i Keyworth nær Nottingham. Var også foreleser på deltid i allmennmedisin ved Nottingham Medical School. Ble engasjert i høyere utdannelse og forskning på astma og kikhoste. Anerkjent ekspert på klinisk kikhoste og tildelt doktorgrad etter mange publikasjoner.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan kommentaren din behandles.