Een vreselijke hoest die niemand kan diagnosticeren

Een vreselijke hoest die niemand kan diagnosticeren

De bovenstaande afbeelding is een weergave van het belangrijkste toxine geproduceerd door Bordetella pertussis.

Niet meer bij kinderen

De meeste mensen denken dat kinkhoest (kinkhoest) een ziekte bij kinderen is. Dat was het vroeger, maar nu niet meer. In de ontwikkelde wereld van vandaag, waar de meeste kinderen het vaccin in het vroege leven hebben ontvangen, zijn 4 van 5 bevestigde gevallen bij tieners en volwassenen.

Het was nooit uitsluitend een ziekte van kinderen. Voordat immunisatie plaatsvond in de 1940's en 50's was het de meest voorkomende bij kinderen, maar het was algemeen bekend dat volwassenen het af en toe ook kregen.

Immuniteit verdwijnt

We weten nu dat dit komt omdat de immuniteit die ontstaat door kinkhoest slechts (ongeveer) 15 jaar duurt.

Tijdens de 1950s werd kinkhoestimmunisatie routine en omdat het zeer effectief was, daalde het aantal gevallen zo laag dat mensen het bestaan ​​grotendeels vergaten. Hetzelfde gebeurde met difterie en polio.

Hoewel kinkhoest erg onaangenaam is, is het over het algemeen alleen echt ernstig voor jonge kinderen, vooral baby's die er gemakkelijk aan kunnen sterven. Immunisatie heeft het sterftecijfer bij kinderen en het aantal gevallen bij oudere kinderen drastisch verlaagd. Waar niemand van op de hoogte was, was dat het vaccin, net als de natuurlijke infectie, slechts ongeveer 15 jaar immuniteit gaf.

Een ziekte is vergeten

Een klein aantal mensen bleef kinkhoest krijgen, maar werd vaak niet gediagnosticeerd, vooral na de 1980s toen alle artsen die er bekend mee waren en wisten hoe het te diagnosticeren (3 weken van paroxysmale hoest) met pensioen waren gegaan.

Deze 'doldrum'-jaren waarin niemand de diagnose kinkhoest stelde, gingen door tot na het millennium, maar veel mensen kregen nog steeds een mysterieuze verstikkende hoest met een gevoel van verstikking en blauw worden. Hoewel het tot 100 dagen duurde, kwam de hoest nooit voor toen ze naar hun dokter gingen. Ze herstelden zich uiteindelijk en vergaten het.

Er kwamen nieuwe tests uit

De ommekeer begon rond 2002 toen een bloedtest werd geïntroduceerd voor de ziekte. Het zou positief verschijnen na 2 weken na de infectie en was 90% nauwkeurig. Voordien was de enige manier om het te bewijzen door de veroorzakende bacterie, Bordetella pertussis, te kweken.

Cultuur omvatte het passeren van een wattenstaafje naar de achterkant van de neus en het naar een laboratorium sturen. Het was zo lastig om gelijk te krijgen dat het bijna nooit buiten het ziekenhuis werd geprobeerd, en zelfs daar hadden maar weinig mensen de nodige vaardigheden om het betrouwbaar te maken. Niet alleen dat, de insecten waren vaak verdwenen tegen de tijd dat de diagnose werd vermoed en het wattenstaafje was genomen.

De bloedtest heeft dat allemaal veranderd. Plots hadden verdachte gevallen gewoon een bloedmonster nodig om naar het laboratorium te worden gestuurd. En kijk, ze kwamen meestal positief terug, dus artsen begonnen zich te realiseren wat deze mysterieuze hoestziekten waren en testten steeds meer.

Herkend opnieuw

Het heeft behoorlijk lang geduurd voordat deze verandering plaatsvond, aangezien artsen zich grotendeels bewust waren en nog steeds zijn van volwassenen die kinkhoest krijgen. Veel patiënten diagnosticeerden zichzelf via internet en wilden testen. Dat gebeurde in de late jaren negentig en nu moeten patiënten nog steeds vaak een diagnose van zichzelf stellen, maar testen is gemakkelijker gedaan.

Naast het testen van bloed, kan het nu ook op orale vloeistof worden gedaan. Dit is zeer geschikt voor kinderen en mensen die bang zijn voor naalden. Keeluitstrijkjes kunnen ook worden getest met behulp van PCR (polymerasekettingreactie). Deze test kwam eigenlijk samen met de bloedtest, maar was toen duur. Niet meer, en het is beschikbaar voor huisartsen.

Het is niet verwonderlijk dat als gevolg van al deze nieuwe testen in ontwikkelde landen het aantal gemelde gevallen is gestegen en toegenomen, omdat mensen zich hebben gerealiseerd dat deze ziekte bij ons is en altijd is geweest.

Cijfers lijken blijkbaar te stijgen

Het vermogen om een ​​bloedtest te doen voor recente infectie door kinkhoest heeft aangetoond dat het heel gebruikelijk is om ermee geïnfecteerd te raken zonder merkbare symptomen. Maar het heeft het effect van het stimuleren van onze immuniteit en verklaart waarom de meeste mensen immuun blijven, ook al is hun prik versleten.

Sommige mensen krijgen milde symptomen die niet kunnen worden onderscheiden van een oude hoest en verkoudheid, behalve met een bloedtest. Een paar, wiens immuunsysteem de indringer niet heeft overwonnen, krijgen de volledige ziekte.

Hoe is het?

Dat neemt de vorm aan van gewelddadige hoestaanvallen waarbij je het gevoel hebt dat je stikt en naar adem snakt. Vaak geassocieerd met braken, soms een 'gierend' geluid bij het inademen, en soms flauwvallen. Deze aanvallen kunnen slechts een paar keer per dag plaatsvinden, vaak 's nachts of meer dan elk uur. Tussen aanvallen door is alles meestal volkomen normaal. Het hele ding duurt meestal van 3 weken tot 3 maanden.

Veel mensen noemen de toename van gevallen in de afgelopen 15-jaren een heropleving van de ziekte en verklaren het door de schuld te geven aan de verandering in het acellulaire vaccin die rond het millennium werd geïntroduceerd (zoals de bloedtest).

Het is bekend dat acellulaire vaccins (er zijn veel soorten), niet zo langdurige bescherming bieden als de oude hele celvaccins en misschien niet zo goed zijn in het stoppen van de doorgegeven infectie, maar als het faalt, doet het dit door de natuurlijke infectie om vast te houden en de immuniteit te verhogen, waarschijnlijk grotendeels onopgemerkt.

Het is er altijd geweest

De 'heropleving' wordt beter verklaard door het vermogen om nu op de ziekte te testen en het toenemende besef onder artsen dat het meestal wordt gezien bij tieners en volwassenen in plaats van bij kinderen.

Er zijn hier twee berichten. De eerste is voor mensen die normaal geen borstproblemen hebben, die een vreselijke hoest hebben die al minstens 3 weken aan de gang is maar verder gezond is. Bespreek met uw arts of het de moeite waard is om getest te worden op kinkhoest.

Lees dit als u zwanger bent

Het tweede bericht is voor degenen die zwanger zijn. Er is veel kinkhoest over. Baby's lopen het risico op deze potentieel dodelijke ziekte voordat ze al hun foto's krijgen (ongeveer 4 maanden). Een booster voor kinkhoest halverwege de zwangerschap biedt de baby bijna volledige bescherming en de meeste prenatale zorgdiensten bevelen deze aan. Snap je. Het is een no-brainer.

De afbeelding bovenaan is van pertussis-toxine, het belangrijkste schadelijke gif geproduceerd door Bordetella pertussis. Het ziet er mooi uit, maar het is moordend spul. Het vaccin bevat gemodificeerd toxine dat immuniteit geeft.

Douglas Jenkinson

Geregistreerd arts in het Verenigd Koninkrijk sinds 1967. Werkte in de jaren 1970 in Afrika. Het grootste deel van mijn carrière doorgebracht in de huisartsgeneeskunde in Keyworth, nabij Nottingham. Was ook parttime docent Huisartsgeneeskunde aan de Nottingham Medical School. Raakte betrokken bij postdoctoraal onderwijs en onderzoek naar astma en kinkhoest. Erkend expert op het gebied van klinische kinkhoest en gepromoveerd na vele publicaties.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.