Turhauttavin tartunta

logo

Yritäessämme diagnosoida läiskäkö voi olla painajainen

Olen eläkkeellä oleva yleislääkäri, jolla on kiinnostusta läkin yskään, ja minulla on verkkosivusto, joka on auttanut ihmisiä diagnosoimaan 20 vuotta.

Saan edelleen sähköpostia, joissa sanotaan sama asia. "Olen varma, että minulla on hinkuyskä, mutta lääkäri sanoo, että minulla ei ole, enkä tee testiä."

Tunnen valtavaa myötätuntoa yleislääkäreiden kanssa, koska olen yksi itse. Meiltä odotetaan vastausta jokaiseen kysymykseen ja tietosanakirjalliseen tietoon. Meillä on vain 10 minuuttia käsitellä monimutkaisia ​​kysymyksiä, jotka edelleen pyöriä päässämme, kun seuraava iloinen potilas kävelee etsimään kuvaa terveydestä.

Minulla oli toinen näistä sähköpostista tällä viikolla. Se oli Suzanne (ei hänen oikea nimi). Hän on 11-luvun lopulla ja hänellä on XNUMX-vuotias tytär ja hän asuu Isossa-Britanniassa. Suzanne oli ollut läheisessä kontaktissa veljentytärn kanssa useita viikkoja sitten, jota ei ollut immunisoitu läkkökulta vastaan ​​ja joka oli kuukausittaisessa yskässä, jolla oli kaikki läpikotaisin ominaispiirteet (yskän väkivaltaiset hyökkäykset, oireet ja kyvyttömyys ota hengitys useita kertoja päivässä ja normaalina hyökkäysten välillä). Hänen yleislääkärinsä oli ajatellut, että se oli virusinfektio, mutta otti tampon laboratorioon. 

En usko, että yleislääkärit ovat tietoisia kaikista hinkuyskän testauksen yksityiskohdista. Sitä tehdään harvoin, ja menetelmät muuttuvat jatkuvasti, mutta hinkuyskä on ilmoitettava sairaus, ja saatat ajatella, että he voisivat saada henkilökunnan jäsenen soittamaan laboratorioon tai paikalliseen terveydenhuoltoryhmään selvittämään. Jos he olisivat tehneet niin, heille olisi lähetetty paketti suun nestemäisten vasta-aineiden testausta varten. Tai heitä on ehkä pyydetty lähettämään kurkkupyyhe kuivassa putkessa, jos se oli 3 viikon kuluessa oireiden alkamisesta PCR-testaukseen. Tässä nimenomaisessa tapauksessa näyttää siltä, ​​että mahdollisuus vahvistamiseen oli menetetty, mutta suun nesteen testaukseen on vielä paljon aikaa.

Suzanne sanoo: "Minulla oli läheinen yhteys veljentyttärelleni ja kokenut kokonaisen hinkuyskätapauksen. Tunsin, että tämä yskä oli kuin mikään muu, jota en ole koskaan kokenut ennen. Kuitenkin… kauhistuttavan yskän jaksojen välillä, itse asiassa uupumuksen lisäksi, olisin kunnossa ... vaikka yskin päivällä satunnaisesti erittäin voimakkaasti yskä, kunnes olet sairas ja et voi hengittää, tapahtui yleensä ilta Yö. Minulla oli myös noloa inkontinenssi tämän yskän kanssa. Se oli yskä, jota kukaan muu ei ole koskaan saanut flunssalla jne. Kävin lääkärin luona, joka kuunteli rintaani ja tunsi, että rinnassani ei ollut mitään ja että minulla oli liian hyvä hinkuyskä. Hän sanoi: "Jos sinulla olisi hinkuyskä, se ei pysähtyisi vain päivällä, jonka odotan näkevän sinut kokevan sen nyt todella edessäni, se on jatkuva yskä".

Lainatessani uudelleen sähköpostiviestistä: "Näytin hänelle nopean YouTube-leikkeen aikuiselta, jolla oli hinkuyskä, jonka hengitys ja hinku kuulosti paljon kuin minun, joka myös heitti loppuun ja röyhtäili ja röyhtäsi vielä asioita, joita tein lopussa. jokaisesta kouristuksesta. Hän tuskin näytti ja oli hyvin ärtynyt kanssani, vaikka olin kohtelias ja luultavasti liian rauhallinen kuvaillessani hänelle yksityiskohtaisesti kuinka kauhistuttavaa ja erilaista sekä kauhistuttavaa ja kauheaa tämä yskä oli kouristuksen aikana, mutta minulla olisi loitsuja välillä, kun tunsin hyvin. Ensisijainen huoleni oli tunnistaa, mitä minulla oli, varsinkin kun sisaressani oli päiviä vanha vauva, enkä halunnut oman tyttäreni kiinni. Hän sanoi, että tyttäreni rokotukset kattavat hänet. "

Mikään Suzannen lääkärin sanoista ei ollut totta, mutta verikoe järjestettiin etsimään kohonnutta valkosolujen määrää. Kun se palasi normaaliksi, hänelle kerrottiin, että se ei ollut hinkuyskä. Jälleen kerran kaikki ovat epätodennäköisiä, mutta epäilemättä perustuvat lääkärin uskomuksiin hinkuyskan luonteesta, mikä oli luultavasti sitä mitä opetettiin tai luettiin lääketieteellisessä koulussa tai kokettiin sairaiden vauvojen kautta, jotka saavat sen todella pahasti ja voivat kuolla .

Haluan toistaa, että tämä yleislääkäri sanoi samoin kuin suurin osa yleislääkäreistä sanoisi samoissa olosuhteissa, mutta se oli täysin väärässä. Yleislääkärillä ei yksinkertaisesti ole kykyä pysyä ajan tasalla suhteellisen harvinaisten sairauksien hoidossa, jotka eivät vahingoita vakavasti potilaitaan. En ole epäilemättä sanonut usein yhtä virheellisiä asioita. Elämän tosiasia on, että on usein parempi näyttää olevan hallussa kuin myöntää tietämättömyyttä yrittäessään olla tehokas lääkäri.

Kolme neljäsosaa hinkuyskätapauksista on teini-ikäisiä ja aikuisia. Se aiheuttaa väkivaltaisen tukehtumisen yskimistä rytmillä, keskimäärin noin 10 kertaa päivässä, usein pahempaa yöllä. Hyökkäysten välillä kaikki on melko normaalia. Siihen ei liity huonovointisuutta tai kuumetta, mutta monilla on yleinen väsymys. Se kestää 3 viikosta 3 kuukauteen ('100 päivän yskä'), mutta keskiarvo on 6-7 viikkoa.

Yllä olevat luvut koskevat kliinisesti tunnistettavia tapauksia. Monet tapaukset ovat lieviä ja niitä ei tunneta. Tällaisia ​​tapauksia on numeerisesti todennäköisesti enemmän. Vaikka nämä subkliiniset tapaukset ovatkin saaneet bakteereja, ei tiedetä, kuinka suuri riski muille on. 

Tutkimukset ovat osoittaneet, että mahdollisesti 7% kaikista akuuteista pitkittyneistä yskistä liittyy Bordetella pertussisiin, bakteeriin, joka aiheuttaa hinkuyskää. Joissakin tutkimuksissa on todettu vielä suurempi osuus.

Toisin kuin useimmat yskää aiheuttavat mikro-organismit, läiskäkö ei aiheuta tulehduksia, joten valkosolut eivät lisää. Se on erilainen vauvoilla, joilla pertussis-toksiini voi aiheuttaa valkosolujen massiivisen nousun, jotka tukkeuttavat heidän keuhkonsa ja vievät aivot happea.

Nyt kun tehokas hinkuyskän immunisointi on vähentänyt lasten tapauksia, ymmärrämme, että sitä esiintyy edelleen teini-ikäisillä ja aikuisilla, ja luultavasti aina. Tätä tukevat useat vanhemmat kirjoitukset. Nykyaikaiset tutkimusmenetelmät ovat kertoneet meille, että luonnollisesta tartunnasta saatu suojaus kestää vain noin 15 vuotta. Nykyiset rokotteet voivat suojata vain 5-10 vuotta. Mutta mitä me nyt tiedämme, on, että infektio voi tapahtua ilman oireita ja parantaa immuniteettiamme. Se voi olla se ilmiö, joka estää suurinta osaa meistä saamasta sitä.

Olen kuvannut ensimmäisen turhautumisen, jonka lääkäri aiheutti kieltävänkseni hinkuyskä, mutta vielä pahempaa on turhautuminen sen kärsimiseen ... ... koska hoitoa ei ole. Se on melko pyöreä ongelma. Jos hoitoa ei ole ja kaikki paranevat, ei ole väliä diagnosoi lääkäri, voidaan väittää. Siinä on paljon totuutta, mutta on joitain hyödyllisiä asioita, jotka voidaan tehdä. 

Pystyä vahvistamaan diagnoosi tarkoittaa, että potilas tietää, että se paranee, eikä se ole kuolemaan johtava sairaus.

Jos potilas on edelleen tarttuva (ainakin ensimmäiset 3 viikkoa), antibiootti voi puhdistaa sen ja antaa potilaan sekoittaa. Muuten se odottaa kolme viikkoa. Inkubointijakson aikana pidettävien antibioottien uskotaan olevan ehkäiseviä. Varhaisessa oireellisessa vaiheessa ne voivat lyhentää sairautta.

Kuinka voimme ratkaista vanhentuneen GP-ongelman? Se on kysymys meille kaikille, eikä se koske vain hinkuyskää. Se on vain harrastushevoseni. Vastaus ei todellakaan ole, "Katso asiantuntijaa". Olen huomannut heidän olevan yhtä huono diagnosoimaan hinkuyskä. Meidän on tunnustettava, että olemme kaikki jollain tavalla vanhentuneita, se on osa modernia nopeasti muuttuvaa elämää. Meidän on autettava itseämme mahdollisimman pitkälle, oltava varmoja tosiseikoistamme ja ehdotettava lempeästi ja kohteliaasti sitä, mitä uskot oikeaan toimintatapaan. Suurin osa nykyään koulutetuista lääkäreistä ymmärtää, että he voivat myöntää tietämättömyyden ilman, että heitä tuomitaan huonosti, edellyttäen että he korjaavat sen riittävästi potilaan tarpeisiin. Olen huomannut selkeän muutoksen 20 vuoden aikana, jonka aikana olen auttanut potilaita diagnosoimaan itsensä verkkosivuni. Yhä useammat lääkärit ymmärtävät hinkuyskän todellisen luonteen. Muutoksen aikaansaaminen vie vain yhden vahvistetun tapauksen kokemuksen.

Minulla on yksi iso vinkki. Jos epäilet, että sinulla on läski yskää, saat jonkun videota älypuhelimeesi yskänkouristuksen. Näkeminen on uskovaa, ja paroksysmia on mahdotonta kuvailla riittävästi sanoilla.

Verkkosivustolla on paljon tietoa ja itsediagnoosiopas, mutta kaikkein ajan tasalla tiedot yleislääkärille julkaistiin Public Health Englannissa vuonna 2018, ja siitä on julkaistu kansainvälisen asiantuntijapaneelin asiakirja pertussisiin liittyvän yskän diagnosointi.

 

Douglas Jenkinson

Rekisteröity lääkäri Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuodesta 1967. Työskenteli Afrikassa 1970-luvulla. Vietti suurimman osan urastaan ​​yleislääkärissä Keyworthissä lähellä Nottinghamia. Hän oli myös osa-aikainen luennoitsija Nottingham Medical Schoolin yleislääkärissä. Harjoitteli jatko-opintoja ja astman ja hinkuyskan tutkimusta. Tunnustettu kliinisen hinkuyskän asiantuntija ja tohtorin tutkinto monien julkaisujen jälkeen.

Tällä viestillä on 3 kommenttia

 1. T

  Näin uutinen, että pertussis leviää Chicagossa, koska lastenlääkärit ovat haluttomia diagnosoimaan. Miksi niin olisi? Minulla oli sama kokemus, että lastenlääkäri ei koskaan ehdottanut sitä. Vain kiireellistä hoitoa ajateltavaksi testata

  1. Douglas Jenkinson

   Olen juuri ajatellut toista syytä. Pelkästään pertussista sisältävää rokotetta ei ole olemassa. Sitä yhdistetään aina kurkkumätä ja jäykkäkouristus. Joten selkeää ratkaisua moniin hinkuyskän diagnoosin jälkeen syntyviin kysymyksiin, jotka olisivat kontaktien antaminen etseteraan hinkuyskirokotuksesta, ei voida tehdä, koska kurkkumätä- ja jäykkäkouristusosat tekevät siitä usein liian monimutkaisia ​​ja aiheuttavat enemmän ongelmia kuin se ratkaisee.
   Syy siihen, ettei ole olemassa yhtä pertussisrokotetta, on mielestäni poliittinen ja kaupallinen. Ei ole lääketieteellistä syytä, miksi sitä ei pitäisi olla olemassa. Aikaisemmin.

 2. Douglas Jenkinson

  Hyvä kysymys ja se on totta. En ole varma, voinko antaa täydellisen vastauksen, mutta tässä on joitain syitä, joita voin ajatella.

  Tietoisuuden puute melko tarkasta ja luotettavasta PCR-testistä, joka on hyödyllinen kolmen ensimmäisen viikon aikana. Joissakin maissa, jopa Yhdysvalloissa, saattaa olla paljon työtä löytääkseen laboratorion, joka tekee sen.

  Kolmen viikon kuluttua vaaditaan veri- tai suunnestetesti, joka saattaa viedä paljon organisointia oikean laboratorion löytämiseksi.

  Yhdysvalloissa paikallisilla terveysviranomaisilla näyttää olevan erilaisia ​​neuvoja lääkäreille kuin CDC: llä, jotka kasvavat olevan vastuussa, joten konflikteja ja sekaannuksia on. (Yhdistyneessä kuningaskunnassa viranomaiset puhuvat yhdellä äänellä, ja se on paljon helpompaa).

  Lääkärien on ilmoitettava pertussis asiasta vastaavalle viranomaiselle. Näyttää siltä, ​​että hyvin harvat tekevät tämän. Se ehdottaa minulle, että siihen liittyvä byrokratia saattaa olla ongelmallista. Esimerkiksi kysymyksiä kontaktien jäljittämisestä jne.

  Useimmat lääkärit tietävät niin vähän yskän yksityiskohdista eri ikäisissä, että joudutaan tekemään paljon työtä voidakseen hyödyntää kaikkia tietoja, joita potilas tarvitsee ilmoittaakseen asianmukaisesti.

  Lääkärit yleensä antavat laukausta sen estämiseksi. Diagnoosilla se tarkoittaa, että laukaukset olivat epäonnistumisia ja vaativat yksityiskohtaista selitystä, joka saattaa herättää muita epämiellyttäviä kysymyksiä.

  Sen diagnosointi aiheuttaa kouluille valtavaa hämmennystä siitä, mitä tehdä syrjäytymisestä ja karanteenista. Toiminta on teoriassa hyvää, käytännössä ei näytä olevan huomattavaa muutosta.

  Sille ei ole hyödyllistä hoitoa, joten ei ole hyvää liiketoimintaa.

  Pertussiksen hallintaan on vain yksi tapa, ja se on korkea immunisointitaso. Voisin kuvitella sanovan, että se johtaa todennäköisesti päänsärkyyn keskusteluissa.

  Olisi hienoa kuulla joitain muita lääkärin kommentteja kuin minun.

Jätä vastaus

Tämä sivusto käyttää Akismetiä roskapostin vähentämiseksi. Lue, miten kommenttitietosi käsitellään.