Kuinka kauan hinkuyskä on tarttuvaa?

hinkuyskän hinkuyskätoksiinin 3D-esitys
Pertussistoksiinin 3D-esitys, joka koostuu 6 kompleksisesta proteiinialayksiköstä. Se on yksi monista Bordetella pertussiksen tuottamista toksiineista. Se on tappavin vauvoilla. Inaktivoitu muoto on kaikissa soluissa esiintyvissä pertussisrokotteissa. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Takuma-sa
Tarkkaa vastausta ei ole. MUTTA ... ... sopivan antibiootin (makrolidiperheestä), kuten atsitromysiinin, uskotaan tappavan B. pertussis 3 päivässä. Jokainen näin hoidettu voi sekoittua muiden kanssa ilman riskiä välittää sitä. 
Muuten se on yli 3 viikkoa.

Tutkimus, joka parhaiten ilmoittaa meille vastauksesta, tehtiin 1920- ja 1930-luvuilla, kauan sen jälkeen, kun syy-organismi löydettiin vuonna 1906.

Sen siirtäminen edellyttää elävien organismien siirtämistä tartunnan saaneelta henkilöltä tartuttamattomalle henkilölle. Ei tiedetä kuinka monta elävää organismia tarvitaan. On melkein varmaa, että se riippuu yksilön herkkyydestä, johon todennäköisesti liittyy monia eri tekijöitä. Aikaisempi immunisointi on itsestään selvää ja ikä on toinen.

Jopa joku erittäin herkkä, kuten vastasyntynyt vauva, tarvitsee todennäköisesti useamman kuin yhden elävän organismin. Useimmat terveet aikuiset voivat saada tartunnan vain nenällä annetulla annoksella 100,000-pesäkkeitä muodostavia yksiköitä (Preston, De Graff 2019). Pesäkettä muodostava yksikkö on pienin kokoonpano, joka voidaan tuottaa, ja jolla on yksittäisten solujen pitoisuuspitoisuus.

Joten tartunnan saanut henkilö välittää sen, riippuu siitä, kuinka monta köhitetään ja kuinka monta hengitetään sisään. On myös erittäin todennäköistä, että tartunta tapahtuu nenän tai suun liman tai syljen kautta, mutta kuinka usein tämä tapahtuu, ei tiedetä. Ysityksen uskotaan olevan päämenetelmä. Organismi ei voi elää pitkään kehon ulkopuolella.

Yksinkertaisin menetelmä elävien bakteerien mittaamiseksi on viljelemällä niitä tasaiselle geelipinnalle, joka toimittaa kaikki organismin tarvittavat ravintoaineet.

Paras menetelmä Bordetella pertussikselle todettiin olevan 'yskälevy'. Geeliväliainetta tasaisessa maljassa pidettiin noin 15 senttimetrin päässä kohteen suusta yskän aikana. Inkuboinnin jälkeen vähintään 3 päivän ajan levylle laskeutuneet bakteeripalat lisääntyisivät edelleen tuhansia kertoja, muodostaen lopulta paljaalla silmällä näkyvän pesäkkeen, jolla olisi fyysisiä ominaisuuksia, jotka mahdollistivat bakteerilajin tunnistamisen.

Tämä toimenpide antoi ensinnäkin diagnoosin ja toiseksi, jos se oli positiivinen, oletuksen tarttuvuudesta

Useat riippumattomat tutkijat selvittivät, kuinka kauan organismi voidaan havaita alkuvuosina. Tulokset eivät väistämättä olleet täsmälleen samoja, mutta olivat melko johdonmukaisia.

taulukon yskölevy positiivinen B. pertussikselle sairausviikoittain
Taulukko on otettu Kendrickin ja Elderingin vuoden 1933 paperista. Tästä on selvää, että jotkut ihmiset edelleen yskittävät eläviä bakteereja viikolla 6! Ja noin kolmasosa tekee sitä edelleen viikolla 5!

Valitettavasti viikon 1 alkamisesta ei ole päästy sopimukseen. Jotkut tutkijat sanovat, kun sairaus alkaa, toiset kun yskä alkaa. On todella vaikeaa tietää kuinka paljon eroa se teki, mutta se oli todennäköisesti 7 päivää tai vähemmän.

Kuinka monta vikaa sinun on yskittävä ennen kuin sen tarttumisriskiä ei ole? Kukaan ei tiedä. Se riippuu kontaktissa olevien alttiudesta.

Kuinka monta joudut joutumaan vartaloon, ennen kuin se voi tarttua? Kukaan ei tiedä. Se riippuu siitä, kuinka herkkä olet.

Kuinka tärkeitä ovat subkliiniset (tavallinen yskä ja koskaan diagnosoitu) tapaukset sen leviämisessä verrattuna selkeisiin tapauksiin? Kukaan ei tiedä.

Voivatko oireettomasti (ilman oireita) tartunnan saaneet tartunnat tarttua siihen? Kukaan ei tiedä.

Ovatko ihmiset, jotka on immunisoitu soluilla tehdyllä rokotteella, todennäköisemmin siirtävät sitä edelleen kuin ne, joille on annettu vanhemmat kokosolurokotukset? Luultavasti kyllä.

Kun tutkitaan hyvin nuoria vauvoja, joilla on läski yskää, niiden tartunnan lähde, se löytyy vain puoleen. Kun lähde löytyy, se on yleensä äiti tai sisarukset.

Yskälevyt poistuivat muodista, koska hyvän hankkimiseen tarvittava taito oli vaikea hankkia. Yksi sylkeinen piikki pilata koko asian. Nasaaliset tamponit tulivat vakiona. Ne olivat paljon kärsimämpiä ja kaipaamaan, mutta kuka tahansa voidaan helposti opettaa tekemään ne.

90-yskölevyiltä vuosia sitten hankitut tiedot ovat siis edelleen eräänlainen kultastandardi. Nämä tutkimukset olivat kuitenkin ennen immunisaation aloittamista, jotka saattoivat helposti muuttaa tartunnan todennäköisyyttä.

Nykyaikainen havaitseminen riippuu PCR: stä, joka on antanut valtavan määrän hyödyllistä tietoa, mutta se reagoi kuolleisiin bakteereihin eikä välttämättä korreloi tarttuvuuteen.

Se kaikki saa minut ihmettelemään, onko virallinen ohje, jonka mukaan 3-viikkojen jälkeen ei tarvita antibiootteja, paras tapa. Tiedämme, että jotkut ihmiset todennäköisesti yskivät elävää B. pertussista jopa 5-viikkojen ajan. Jopa NICE on epäselvä. Ohjeissa se viittaa sekä 21-päiviin yskän alkamisen jälkeen että 21-päiviin oireiden alkamisesta, kun viitataan samoihin ihmisryhmiin. https://cks.nice.org.uk/whooping-cough#!topicSummary

Ennen kuin tiedämme paremmin, saattaa olla loogisempaa antaa atsitromysiini 5-viikkoihin asti sairauden alkamisesta.

Douglas Jenkinson

Rekisteröity lääkäri Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuodesta 1967. Työskenteli Afrikassa 1970-luvulla. Vietti suurimman osan urastaan ​​yleislääkärissä Keyworthissä lähellä Nottinghamia. Hän oli myös osa-aikainen luennoitsija Nottingham Medical Schoolin yleislääkärissä. Harjoitteli jatko-opintoja ja astman ja hinkuyskan tutkimusta. Tunnustettu kliinisen hinkuyskän asiantuntija ja tohtorin tutkinto monien julkaisujen jälkeen.

Tällä viestillä on 3 kommenttia

 1. anonyymi

  Mielenkiintoinen

 2. Jennifer M

  Itse ja 3 poikaani ovat käsitelleet tätä tautia ainakin 7 viikkoa. Kolme poikaa ovat ottaneet antibiootteja eri aikoina, mutta sairauteni ei ollut yhtä vakava, enkä saanut antibiootteja. Vanhimmalla poikallani oli allerginen reaktio atsitromysiinille lapsena, eikä hän ole koskaan ottanut sitä sen jälkeen (hän ​​on nyt 3-vuotias). Joten hoitava tohtori valitsi hänelle amoksisilliinin. Onko se yhtä tehokasta, luuletko, että se lyhensi hänen tartuntavaikutuksiaan vai ei? Hänen yskäoireensa ovat ylivoimaisesti pahimmat perheessämme. Hän on yli 12 viikkoa ja yskää edelleen monta kertaa päivässä, kunnes hän nokkii tai heittää. Tämä on pahin sairaus, jonka olemme koskaan kokeneet. Se ei näytä koskaan loppuvan!

  1. Douglas Jenkinson

   Sinulla on myötätuntoni. Ihmiset eivät ymmärrä, kuinka paha se voi olla. Amoksisilliini on tehoton. Ko-trimoksatsoli on vaihtoehto, mutta on epätodennäköistä, että löydettäisiin virheitä tässä myöhäisessä 5 viikon vaiheessa, ja se ei auttaisi, ellei olisi ollut huonoa toissijaista infektiota.

Jätä vastaus

Tämä sivusto käyttää Akismetiä roskapostin vähentämiseksi. Lue, miten kommenttitietosi käsitellään.