Kauhea yskä, jota kukaan ei voi diagnosoida

Kauhea yskä, jota kukaan ei voi diagnosoida

Yllä oleva kuva on esitys Bordetella pertussiksen tuottamasta päätoksiinista.

Ei enää lapsilla

Useimmat ihmiset ajattelevat, että läkkökipu (pertussis) on lasten sairaus. Aikaisemmin, mutta ei enää. Nykyään kehittyneessä maailmassa, jossa suurin osa lapsista on saanut rokotteen varhaisessa iässä, 4 5-vahvistetuista tapauksista on teini-ikäisiä ja aikuisia.

Se ei ollut koskaan yksinomaan lasten sairaus. Ennen kuin immunisointi tapahtui 1940- ja 50-valmisteissa, se oli yleisintä lapsilla, mutta oli yleisesti tiedossa, että myös aikuiset saivat sen.

Immuniteetti kuluu

Tiedämme nyt, että tämä johtuu siitä, että lämpimän yskän aiheuttama immuniteetti kestää vain (suunnilleen) 15 vuotta.

1950-sarjojen aikana läkkökipu immunisoinnista tuli rutiinia, ja koska se oli erittäin tehokas, tapausten määrä putosi niin pieneksi, että ihmiset unohtivat sen olemassaolon suurimmaksi osaksi. Sama tapahtui kurkkumätä ja polio.

Vaikka hinkuyskä on erittäin epämiellyttävä, se on yleensä vain todella vakava pienille lapsille, etenkin pikkulapsille, jotka voivat kuolla siitä helposti. Immunisointi laski dramaattisesti lasten kuolleisuutta ja vanhempien lasten tapausten määrää. Kukaan ei ollut tietoinen siitä, että rokote, kuten luonnollinen infektio, antoi immuniteetin vain noin 15 vuotta.

Tauti unohdettiin

Pieni joukko ihmisiä sai jatkossa hinkuyskää, mutta usein diagnosoimatta, etenkin 1980-lääkkeiden jälkeen, kun kaikki lääkärit, jotka tunsivat sen ja tiesivät sen diagnosoinnin (3-viikot paroksismaalista yskää) olivat jääneet eläkkeelle.

Nämä 'surkeat' vuodet, jolloin kukaan ei diagnosoinut hinkuyskää, jatkuivat vasta vuosituhannen jälkeen, mutta monet ihmiset saivat silti salaperäisen tukehtuvan yskän, jossa oli tukehtumisen tunne ja menivät sinisiksi. Vaikka se kesti jopa 100 päivää, yskää ei koskaan tapahtunut, kun he näkivät lääkärin. He lopulta toipuivat ja unohtivat sen.

Uusia testejä syntyi

Kääntyminen alkoi noin 2002, kun verikoe otettiin käyttöön taudille. Se osoittautui positiiviseksi 2-viikkojen jälkeen tartunnasta ja oli 90-prosenttitarkka. Ennen tätä ainoa tapa todistaa se oli viljelemällä aiheuttajabakteeria, Bordetella pertussista.

Kulttuuriin sisältyy tampon kuljettaminen nenän takaosaan ja sen lähettäminen laboratorioon. Oli oikein hankala saada oikein, että sitä ei tuskin koskaan yritetty sairaalan ulkopuolella, ja jopa siellä harvoilla ihmisillä oli tarvittavat taidot tehdä siitä luotettava. Paitsi, että virheet olivat usein menneet siihen aikaan, kun diagnoosia epäiltiin ja tamponi otettiin.

Verikoe muutti kaiken. Yhtäkkiä epäillyt tapaukset tarvitsivat vain verinäytteen lähettämisen laboratorioon. Katso, katso, ne palasivat enimmäkseen positiivisiksi, joten lääkärit alkoivat ymmärtää, mitkä nämä salaperäiset yskäsairaudet olivat, ja testattiin yhä enemmän.

Tunnustettu uudelleen

Kesti melko kauan, että tämä muutos tapahtui, koska lääkärit olivat ja ovat edelleen suuressa määrin tietämättä, että aikuiset saavat läkkyn yskää. Monet potilaat diagnosoivat itsensä Internetistä ja pyysivät testausta. Se tapahtui myöhään noughties ja nyt potilaiden on edelleen usein diagnoosin itse, mutta testaus on helpompaa.

Veren testaamisen lisäksi se voidaan nyt tehdä suun nesteellä. Tämä sopii hyvin lapsille ja niille, jotka pelkäävät neuloja. Kurkunpyyhkeet voidaan testata myös PCR: llä (polymeraasiketjureaktio). Tämä testi tuli tosiasiassa samanaikaisesti verikokeen kanssa, mutta se oli silloin kallis. Ei enää, ja se on saatavana yleislääkäreille.

Ei ole yllättävää, että kaiken tämän uuden testauksen seurauksena kehittyneissä maissa ilmoitettujen tapausten lukumäärä on lisääntynyt, kun ihmiset ovat huomanneet, että tämä sairaus on kanssamme ja on aina ollut.

Numerot ilmeisesti nousevat

Kyky tehdä verikoe äskettäin läpinäkyvän yskän tartunnan takia on paljastanut, että on melko yleistä saada tartunta siihen ilman havaittavissa olevia oireita. Mutta se lisää immuniteettiamme ja selittää miksi suurin osa ihmisistä pysyy immuuneina, vaikka heidän jakkansa on kulunut.

Jotkut ihmiset saavat lieviä oireita, joita ei voida erottaa vanhasta yskästä ja kylmästä paitsi verikokeella. Harvat, joiden immuunijärjestelmät eivät ole onnistuneet voittamaan hyökkääjää, saavat täydellisen puhalletun taudin.

Millainen se on?

Se tapahtuu väkivaltaisten yskähyökkäysten muodossa, joissa sinusta tuntuu, että tukehdut ja ahneet ilmaa. Usein liittyy oksenteluun, joskus 'hinku' melua hengitettäessä ja joskus pyörtymistä. Nämä hyökkäykset voivat tapahtua vain muutaman kerran päivässä, usein yöllä tai enemmän kuin joka tunti. Hyökkäysten välillä kaikki on yleensä täysin normaalia. Koko juttu kestää yleensä 3 viikosta 3 kuukauteen.

Monet ihmiset kutsuvat tapausten lisääntymistä viimeisten 15-vuosien aikana taudin uusiutumiseksi ja selittävät sen syyttämällä muutosta asellulaarokotteeseen, joka otettiin käyttöön vuosituhannen ympäri (kuten verikoe).

Tiedetään, että solusolurokotteet (joita on monenlaisia) eivät tarjoa yhtä pitkäaikaista suojaa kuin vanhat kokosolurokotteet, eivätkä ehkä ole yhtä hyviä pysäyttämään tartunnan leviämistä, mutta jos se epäonnistuu, se tekee sen sallimalla luonnollinen tartunta tarttumaan ja lisäämään immuniteettia, luultavasti suuresti huomaamatta.

Se on ollut siellä koko ajan

'Elpyminen' selittyy paremmin kyvyllä testata tauti ja lääkäreiden lisääntyvä tietoisuus siitä, että se esiintyy yleensä teini-ikäisillä ja aikuisilla eikä lapsilla.

Täällä on kaksi viestiä. Ensimmäinen on tarkoitettu ihmisille, joilla ei normaalisti ole rintahäiriöitä ja joilla on kauhea yskä, joka on jatkunut ainakin 3 viikkoa, mutta ovat muuten hyvin. Keskustele lääkärisi kanssa, onko syytä tutkia hinkuyskääntymistä.

Jos olet raskaana, lue tämä

Toinen viesti on raskaana oleville. Siellä on paljon hinkuyskää. Vauvat ovat vaarassa tämän mahdollisesti kuolettavan taudin jo ennen kuin he saavat kaikki laukauksensa (noin 4 kuukautta). Vauvan yskän tehosterokotus raskauden puolivälissä antaa vauvalle melkein täydellisen suojan, ja useimmat synnytyksen hoitopalvelut suosittelevat ja antavat hänelle. Hanki se. Se ei ole braineri.

Yläkuva on hinkuyskätoksiinia, joka on Bordetella pertussiksen tuottama tärkein vahingollinen myrkky. Se näyttää kauniilta, mutta se on tappavaa tavaraa. Rokote sisältää muokattua toksiinia, joka antaa sille immuniteetin.

Douglas Jenkinson

Rekisteröity lääkäri Yhdistyneessä kuningaskunnassa vuodesta 1967. Työskenteli Afrikassa 1970-luvulla. Vietti suurimman osan urastaan ​​yleislääkärissä Keyworthissä lähellä Nottinghamia. Hän oli myös osa-aikainen luennoitsija Nottingham Medical Schoolin yleislääkärissä. Harjoitteli jatko-opintoja ja astman ja hinkuyskan tutkimusta. Tunnustettu kliinisen hinkuyskän asiantuntija ja tohtorin tutkinto monien julkaisujen jälkeen.

Jätä vastaus

Tämä sivusto käyttää Akismetiä roskapostin vähentämiseksi. Lue, miten kommenttitietosi käsitellään.