Per quant de temps és infecciosa la tos ferina?

Representació 3D de la toxina de la tos ferina
Representació 3D de la toxina de la tos ferina, formada per 6 subunitats proteiques complexes. És una de les diverses toxines produïdes per Bordetella pertussis. És més letal en els nadons. Una forma inactivada es troba en totes les vacunes contra la tos ferina acel·lular. https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Takuma-sa
No hi ha una resposta precisa. PER… …… .. es creu que un antibiòtic adequat (de la família dels macròlids) com l'azitromicina mata B. pertussis en 3 dies. Qualsevol persona tractada així es pot barrejar amb altres persones sense risc de transmetre-la. 
En cas contrari, són més de 3 setmanes.

La investigació que millor ens informa de la resposta es va fer als anys vint i trenta, poc després que es descobrís l’organisme causant el 1920.

Per transmetre-ho cal transmetre organismes vius de la persona infectada a una persona no infectada. No se sap quants organismes vius són necessaris. És gairebé segur que dependrà de la susceptibilitat de l'individu, que probablement implicarà molts factors diferents. La vacunació prèvia és evident i l’edat és una altra.

Fins i tot algú molt susceptible, com un nadó, probablement necessitarà més d’un organisme viu. La majoria d’adults sans només es poden infectar amb una dosi de 100,000 unitats formadores de colònies posades al nas (Preston, De Graff 2019). Una unitat formadora de colònies és el grup més petit que es pot produir i té un contingut de cèl·lules individuals.

Per tant, si una persona infectada la transmet dependrà de la quantitat de tos i de la respiració. També és molt probable que la transmissió es produeixi per moc o saliva nasal o oral, però es desconeix la freqüència amb què passa. Es creu que la tos és el mètode principal. L’organisme no pot sobreviure molt de temps fora del cos.

El mètode més senzill per mesurar els bacteris vius és cultivar-los sobre una superfície plana de gel que subministri tots els nutrients necessaris per a l’organisme.

Es va trobar que el millor mètode per a la tos ferina Bordetella era un "plat per a la tos". El gel en un plat pla es va mantenir a uns 15 centímetres de la boca del subjecte durant un episodi de tos. Després d’incubar-lo durant almenys 3 dies, els grups de bacteris que aterressin a la placa es continuarien multiplicant milers de vegades, formant finalment una colònia visible a simple vista i exhibint característiques físiques que permetien identificar l’espècie bacteriana.

Aquest procediment va permetre en primer lloc fer un diagnòstic i, en segon lloc, si era positiu, una presumpció d'infectivitat

Diversos investigadors independents van descobrir durant quant de temps es va poder detectar l'organisme durant els primers anys. Inevitablement, les troballes no van ser exactament iguals, però van ser bastant consistents.

placa de tos de taula positiva per B. pertussis per setmana de malaltia
La taula està extreta del document de 1933 de Kendrick i Eldering. Queda clar que algunes persones encara tossen bacteris vius la setmana 6! I aproximadament un terç encara ho fa la setmana 5!

Malauradament, no hi ha acord sobre quan comença la primera setmana. Alguns investigadors diuen quan comença la malaltia, altres quan comença la tos. És realment difícil saber quina diferència va fer, però probablement van ser 1 dies o menys.

Quants errors heu de tossir abans que no hi hagi risc de transmetre-ho? Ningú ho sap. Dependrà de la susceptibilitat de les persones en contacte.

Quants n’heu d’entrar en un cos abans que es pugui agafar? Ningú ho sap. Dependrà de la susceptibilitat que tingueu.

Quina importància tenen els casos subclínics (tos ordinària i mai diagnosticats) en la seva difusió en comparació amb els casos clars? Ningú ho sap.

Les persones infectades asimptomàticament (sense símptomes) les poden transmetre? Ningú ho sap.

Les persones immunitzades amb una vacuna acel·lular tenen més probabilitats de transmetre-la que les vacunes amb cèl·lules senceres més grans? Probablement si.

Quan s’investiguen els nadons molt petits amb tos ferina sobre l’origen de la seva infecció, només es pot trobar a la meitat. Quan es troba una font, normalment són la mare o els germans.

Els plats per a la tos van passar de moda perquè era difícil adquirir l’habilitat necessària per obtenir-ne un de bo. Una taca d’espit espatllaria tot. Els hisopos per nasals es van convertir en estàndard. Van ser molt més afectats, però es podia ensenyar fàcilment a qualsevol persona a fer-los.

La informació adquirida de les plaques per a la tos fa 90 anys, per tant, continua sent una mena d’or estàndard. Tanmateix, aquestes investigacions es van fer abans de la introducció de la vacunació que podria modificar fàcilment la probabilitat de transmissió.

La detecció moderna depèn de la PCR que ha proporcionat una gran quantitat d'informació útil, però respon a bacteris morts i no necessàriament es correlaciona amb la infectivitat.

Tot em fa preguntar-me si la pauta oficial que després de 3 setmanes no necessita antibiòtics és el millor consell. Sabem que és probable que algunes persones tosin B. pertussis en viu fins a cinc setmanes. Fins i tot NICE és ambigu. En les seves directrius es refereix als 5 dies des de l'inici de la tos i als 21 dies des de l'inici dels símptomes quan es fa referència als mateixos grups de persones. https://cks.nice.org.uk/whooping-cough#!topicSummary

Fins que no ho sabem millor, pot ser que sigui més lògic administrar azitromicina fins a 5 setmanes des de l’inici de la malaltia.

Douglas Jenkinson

Metge mèdic registrat al Regne Unit des del 1967. Va treballar a l'Àfrica als anys setanta. Va passar la major part de la carrera a la consulta general a Keyworth, prop de Nottingham. També va ser professor a temps parcial de Pràctica General a la Nottingham Medical School. Emprengué estudis de postgrau i investigació sobre asma i tos ferina. Reconegut expert en tos ferina clínica i doctorat després de moltes publicacions.

Aquest post té 3 comentaris

 1. Anonymous

  Interessant

 2. Jennifer M

  Jo i els meus 3 nois portem aquesta malaltia des de fa almenys 7 setmanes. Els tres nois han pres antibiòtics en diferents moments, però la meva malaltia va ser menys greu i no vaig rebre antibiòtics. El meu fill gran va tenir una reacció al·lèrgica a l’azitromicina quan era un nadó i mai no l’ha pres (ara té 3 anys). Per tant, el doctor tractant va escollir l’amoxicil·lina per a ell. És tan eficaç, creieu que això va escurçar el període de contagi o no? Els seus símptomes de tos són, amb diferència, els pitjors de la nostra família. Passa les 12 setmanes i encara tos moltes vegades al dia fins que no amaga o vomita. Aquesta és la pitjor malaltia que hem experimentat mai. Sembla que no s’acabi mai!

  1. Douglas Jenkinson

   Tens la meva simpatia. La gent no entén el mal que pot ser. L’amoxicil·lina és ineficaç. El co-trimoxazol és l’alternativa, però és poc probable que trobeu algun error per matar en aquesta fase de 5 setmanes i no ajudaria si no hi havia una infecció secundària dolenta.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.