Una tos terrible que ningú no pot diagnosticar

Una tos terrible que ningú no pot diagnosticar

La imatge superior és una representació de la principal toxina produïda per Bordetella pertussis.

Ja no en nens

La majoria de la gent pensa que la tos ferina (tos ferina) és una malaltia dels nens. Abans era, però ja no. Al món desenvolupat actual, on la majoria dels nens han rebut la vacuna a la primera vida, 4 de cada 5 casos confirmats són en adolescents i adults.

Mai no va ser exclusivament una malaltia infantil. Abans que es produís la vacunació als anys quaranta i cinquanta, era més freqüent en nens, però se sabia que els adults també en tenien ocasionalment.

La immunitat s’acaba

Ara sabem que això es deu a que la immunitat que provoca la tos ferina només dura (aproximadament) 15 anys.

Durant la dècada de 1950, la vacunació contra la tos ferina es va convertir en una rutina i, com que era molt eficaç, el nombre de casos va baixar tan baix que la gent va oblidar la seva existència en la seva major part. El mateix va passar amb la diftèria i la poliomielitis.

Tot i que la tos ferina és molt desagradable, en general només és molt greu per als nens petits, especialment els lactants que poden morir-ne fàcilment. La vacunació va reduir dràsticament la taxa de mortalitat en nens i el nombre de casos en nens més grans. El que ningú no era conscient era que la vacuna, com la infecció natural, només donava immunitat durant uns 15 anys.

Una malaltia que es va oblidar

Un nombre reduït de persones va continuar tenint tos ferina però sovint no es diagnosticava, especialment després dels anys vuitanta, quan tots els metges que la coneixien i sabien diagnosticar-la (1980 setmanes de tos paroxística) s’havien retirat.

Aquests anys de "doldrum" en què ningú no diagnosticava la tos ferina va continuar fins després del mil·lenni, però molta gent seguia tenint una misteriosa tos sufocant amb una sensació d'ofec i que es tornava blava. Tot i que va durar fins a 100 dies, la tos no va passar mai quan van veure el seu metge. Finalment es van recuperar i se’n van oblidar.

Van sorgir noves proves

El gir va començar cap al 2002 quan es va introduir una anàlisi de sang de la malaltia. Es presentaria positiu després de 2 setmanes d’haver tingut la infecció i tenia una precisió del 90%. Abans d'això, l'única manera de demostrar-ho era cultivant el bacteri causant, Bordetella pertussis.

La cultura consistia en passar un hisop a la part posterior del nas i enviar-lo a un laboratori. Va ser tan complicat encertar-se que gairebé mai es va intentar fora de l’hospital i, fins i tot, poca gent tenia les habilitats necessàries per fer-lo fiable. No només això, els errors havien passat sovint en el moment en què es sospitava el diagnòstic i s’havia pres el hisop.

La prova de sang va canviar tot això. De sobte, els casos sospitosos només necessitaven una mostra de sang per enviar-la al laboratori. Heus aquí, la majoria van tornar positius, de manera que els metges van començar a adonar-se de quines eren aquestes misterioses malalties de la tos i van provar cada vegada més.

Reconegut de nou

Va passar molt de temps perquè aquest canvi es produís, ja que els metges ignoraven i segueixen sent, en gran mesura, que els adults tenen tos ferina. Molts pacients es diagnosticaven a Internet i sol·licitaven la prova. Això va passar a finals dels anys XNUMX i ara els pacients sovint han de diagnosticar-se, però les proves es fan més fàcilment.

A més de provar sang, ara es pot fer amb líquid oral. És molt adequat per a nens i aquells que tenen por de les agulles. Els hisopos de gola també es poden provar mitjançant PCR (reacció en cadena de la polimerasa). Aquesta prova es va produir al mateix temps que la prova de sang, però aleshores era cara. Ja no, i està disponible per als metges de capçalera.

No és d’estranyar que, com a resultat d’aquestes noves proves als països desenvolupats, el nombre de casos denunciats hagi augmentat i augmentat a mesura que la gent s’ha adonat que aquesta malaltia està amb nosaltres i que sempre ho ha estat.

Els números aparentment augmenten

La capacitat de fer una anàlisi de sang per a la infecció recent per tos ferina ha revelat que és bastant freqüent infectar-se sense símptomes notables. Però té l’efecte d’augmentar la nostra immunitat i explica per què la majoria de les persones es mantenen immunes, tot i que la seva punxa s’ha esgotat.

Algunes persones presenten símptomes lleus que no es poden distingir de cap tos i refredat vells, excepte amb una anàlisi de sang. Uns pocs, els sistemes immunitaris dels quals no han aconseguit superar l'invasor, tenen la malaltia totalment explotada.

Com és?

Això pren la forma d’atacs de tos violents en els quals sents sufocant i aspirant a l’aire. Sovint s’associa amb vòmits, de vegades un soroll “ferit” en respirar i, de tant en tant, desmais. Aquests atacs poden ocórrer només unes quantes vegades al dia, sovint a la nit, o més que cada hora. Entre atacs, tot sol ser perfectament normal. Tot plegat sol durar de 3 setmanes a 3 mesos.

Molta gent diu que l’augment de casos en els darrers 15 anys és un ressorgiment de la malaltia i ho expliquen culpant del canvi a la vacuna acel·lular que es va introduir al voltant del mil·lenni (com la prova de sang).

Se sap que les vacunes acel·lulars (n’hi ha moltes), no ofereixen una protecció tan duradora com les antigues vacunes de cèl·lules senceres i poden no ser tan bones per evitar que es transmeti la infecció, però si falla, ho permet la infecció natural que agafa i augmenta la immunitat, probablement en gran part desapercebuda.

Hi ha estat tot el temps

El "ressorgiment" s'explica millor per la possibilitat de provar ara la malaltia i la consciència creixent entre els metges que es sol veure en adolescents i adults en lloc de nens.

Hi ha dos missatges aquí. La primera és per a persones que normalment no tenen problemes toràcics, que tenen una tos terrible que porta almenys 3 setmanes però que, d’altra banda, es troba bé. Parleu amb el vostre metge si pot valer la pena fer-vos la prova de la tos ferina.

Si estàs embarassada, llegeix això

El segon missatge és per a aquelles que estan embarassades. Hi ha molta tos ferina. Els nadons corren el risc de patir aquesta malaltia potencialment mortal abans de rebre tots els trets (uns 4 mesos). Un reforç per a la tos ferina durant la meitat de l’embaràs proporciona al nadó una protecció gairebé completa i la majoria de serveis d’atenció prenatal ho recomanen i li donen. Aconsegueix-ho. És una obvietat.

La imatge que apareix a la part superior és de la toxina de la tos ferina, el principal verí perjudicial produït per Bordetella pertussis. Sembla bonic, però és un assassí. La vacuna conté toxines modificades que li donen immunitat.

Douglas Jenkinson

Metge mèdic registrat al Regne Unit des del 1967. Va treballar a l'Àfrica als anys setanta. Va passar la major part de la carrera a la consulta general a Keyworth, prop de Nottingham. També va ser professor a temps parcial de Pràctica General a la Nottingham Medical School. Emprengué estudis de postgrau i investigació sobre asma i tos ferina. Reconegut expert en tos ferina clínica i doctorat després de moltes publicacions.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu no desitjat. Esbrineu com es processa el vostre comentari.