'N Frustrerende infeksie

logo

Om kinkhoes te laat diagnoseer, kan 'n nagmerrie wees

Ek is 'n afgetrede huisdokter met belangstelling in kinkhoes en ek het 'n webwerf wat al 20 jaar mense help om gediagnoseer te word.

Ek kry steeds e-posse wat dieselfde sê. "Ek is seker dat ek kinkhoes het, maar my huisarts sê dat ek nie kan doen nie, en dat ek nie 'n toets sal doen nie."

Ek het enorme simpatie met huisdokters, omdat ek self een is. Daar word van ons verwag om 'n antwoord te hê vir elke vraag en ensiklopediese kennis. Ons het net tien minute om ingewikkelde kwessies wat nog in ons kop draai, te hanteer wanneer die volgende vrolike pasiënt na 'n beeld van gesondheid kyk.

Ek het hierdie week weer een van die e-posse gehad. Dit was van Suzanne (nie haar regte naam nie). Sy is in haar laat dertigs en sy het 'n dogter van 11 en woon in die Verenigde Koninkryk. Suzanne was 'n paar weke gelede in noue kontak met 'n susterskind wat nie teen kinkhoes ingeënt is nie en wat in die steek gelaat het met 'n maand lange hoes wat al die kenmerke van kinkhoes gehad het (gewelddadige aanvalle van hoes, terg en onvermoë om haal asem 'n paar keer per dag en normaal tussen aanvalle). Haar huisarts het gedink dat dit 'n virusinfeksie was, maar het 'n depper vir die laboratorium geneem. 

Ek verwag nie dat huisdokters bewus is van al die toetsbesonderhede vir kinkhoes nie. Dit word selde gedoen, en die metodes bly verander, maar kinkhoes is 'n aanmeldbare siekte, en u kan dink dat hulle 'n personeellid by die laboratorium of die plaaslike gesondheidsbeskermingspan kan laat bel. As hulle dit gedoen het, sou hulle 'n kit gestuur het vir die toets van teenliggaampies in die mond. Of hulle is dalk gevra om 'n keelpyp in 'n droë buis te stuur as dit binne 3 weke na die aanvang van die simptome vir PCR-toetsing was. In hierdie spesifieke geval lyk dit asof die geleentheid vir bevestiging toe verlore gegaan het, maar daar is nog steeds genoeg tyd vir die mondelinge vloeistoets.

Suzanne sê: 'Ek het noue kontak met my niggie gehad en 'n hele geval van kinkhoes gehad. Ek het gevoel hierdie hoes lyk soos niks anders wat ek nog ooit ervaar het nie. Maar ... tussendeur angswekkende hoes, sou ek, behalwe dat ek uitgeput voel, goed voel ... hoewel ek gedurende die dag op 'n baie intense manier gehoes het, het die hoes tot jy siek is en nie asemhaal nie, gewoonlik in die aand / nag. Ek was ook in die verleentheid inkontinent met hierdie hoes. Dit was 'n hoes wat ek nog nooit gehad het met griep nie. Ek het na die dokter gegaan wat na my bors geluister het en gevoel dat daar niks op my bors is nie en dat ek te goed is om kinkhoes te hê. Sy het gesê 'As u kinkhoes gehad het, sou dit nie net gedurende die dag stop nie, sou ek verwag dat u dit nou regtig voor my sien, dit is 'n aanhoudende hoes'. ”

Ek het haar weer uit die e-pos aangehaal: 'Ek wys haar 'n vinnige YouTube-clip van 'n volwassene met 'n kinkhoes waarvan die asemhaling en kinkhoes baie klink soos myne wat aan die einde ook opgooi en nog 'n ding wat ek aan die einde doen, bult en buk. van elke spasma. Sy het skaars gekyk en was baie geïrriteerd met my, alhoewel ek beleefd en waarskynlik te kalm was om haar breedvoerig te beskryf hoe verskriklik en anders en angswekkend en verskriklik hierdie hoes was tydens 'n spasma, maar dat ek tussendeur spellings sou hê as ek voel wel. My grootste bekommernis was om te identifiseer wat ek gehad het, veral omdat my skoonsuster 'n baba van 'n paar dae oud was en ek nie wou hê dat my eie dogter dit moes vang nie. Sy het gesê dat my dogter se inentings haar sal dek. ”

Niks van wat Suzanne se dokter gesê het, was waar nie, maar 'n bloedtoets is gereël om na 'n verhoogde aantal wit selle te soek. Toe dit normaal terugkom, is daar vir haar gesê dat dit nie kinkhoes was nie. Weereens alles onwaar, maar ongetwyfeld gebaseer op die oortuiging van die dokter oor die aard van kinkhoes, wat waarskynlik geleer of gelees is in die mediese skool of ervaar word deur siek babas, dit is diegene wat dit regtig sleg kry en kan sterf .

Ek wil weer sê dat hierdie huisdokter dieselfde gesê het as wat die oorgrote meerderheid huisdokters in dieselfde omstandighede sou sê, maar tog was dit heeltemal verkeerd. Huisartse kan eenvoudig nie op hoogte bly van die hantering van relatief seldsame siektes wat hul pasiënte nie ernstig benadeel nie. Ek twyfel nie dat ek dikwels ewe verkeerde dinge gesê het nie. Die werklikheid van die lewe is dat dit dikwels beter is om in beheer te wees as om onkunde te erken as u probeer om 'n effektiewe dokter te wees.

Driekwart van die gevalle van kinkhoes is in tieners en volwassenes. Dit veroorsaak aanvalle van gewelddadige verstikking wat hoes, terwyl dit gereeld neerkom, gemiddeld 10 keer per dag, en soms snags erger. Tussen aanvalle is alles redelik normaal. Dit hou nie verband met malaise of koors nie, maar baie het 'n algemene moegheid. Dit duur van 3 weke tot 3 maande ('Die 100 dae hoes'), maar die gemiddelde is 6 tot 7 weke.

Die bostaande syfers hou verband met klinies herkenbare gevalle. Baie gevalle is sag en word nie herken nie. Sulke gevalle is waarskynlik groter. Alhoewel hulle bakterieë bevat, is dit nie bekend hoeveel hierdie subkliniese gevalle vir ander is nie. 

Navorsing het getoon dat moontlik 7% van alle akute langdurige hoeste geassosieer word met Bordetella pertussis, die bakterie wat kinkhoes veroorsaak. Sommige opnames het 'n selfs hoër persentasie gevind.

Anders as die meeste mikro-organismes wat hoes veroorsaak, veroorsaak kinkhoes nie ontsteking nie, dus word witbloedselle nie verhoog nie. Dit is anders by babas, by wie pertussis-gifstof 'n massiewe toename in wit selle kan veroorsaak, wat hul longe verstop en suurstof ontneem.

Noudat effektiewe kinkhoes-immunisering gevalle by kinders verminder het, besef ons dat dit steeds by tieners en volwassenes voorkom en waarskynlik altyd gebeur het. Daar is verskeie ouer geskrifte wat dit ondersteun. Moderne ondersoektegnieke het ons vertel dat die beskerming wat verkry word teen die natuurlike infeksie slegs ongeveer 15 jaar duur. Die huidige entstowwe kan net 5 tot 10 jaar beskerm. Maar wat ons nou weet, is dat infeksie sonder simptome kan voorkom en ons immuniteit kan verhoog. Dit kan die verskynsel wees wat die meeste van ons verhinder om dit te kry.

Ek het die eerste frustrasie beskryf, wat veroorsaak is deur u huisarts wat ontken dat u kinkhoes het, maar nog erger is die frustrasie om dit te ly ……… .. omdat daar geen behandeling is nie. Dit is 'n taamlik sirkelvormige probleem. As daar geen behandeling is nie en almal word beter, maak dit nie saak of u huisarts dit diagnoseer nie. Daar is baie waarheid daarin, maar daar is 'n paar nuttige dinge wat gedoen kan word. 

Om die diagnose te kan bevestig, beteken die pasiënt weet dat hy gaan herstel en dat dit nie die noodlottige siekte is nie.

As die pasiënt steeds aansteeklik is (ten minste die eerste drie weke), kan 'n antibiotikum dit verwyder en die pasiënt laat meng. Anders wag dit die 3 weke. Antibiotika in die inkubasieperiode is vermoedelik voorkomend. In die vroeë simptomatiese fase kan hulle die siekte verkort.

Hoe kan ons die verouderde huisartsprobleem aanpak? Dit is 'n probleem vir ons almal en hou nie net verband met kinkhoes nie. Dit is net my stokperdjie. Die antwoord is beslis nie: "Besoek 'n spesialis". Ek het gevind dat hulle net so sleg is om kinkhoes te diagnoseer. Ons moet besef dat ons almal op die een of ander manier verouderd is; dit is deel van die moderne, vinnig veranderende lewe. Ons moet onsself sover moontlik help, seker wees van ons feite en sagkens en beleefd voorstel wat u glo die regte manier van aksie is. Die meeste dokters wat deesdae opgelei word, verstaan ​​dat hulle onkunde kan erken sonder om sleg te beoordeel, mits hulle dit voldoende regstel vir die behoefte van die pasiënt. Ek het 'n duidelike verandering opgemerk gedurende die 20 jaar wat ek pasiënte help om selfdiagnose te doen my webwerf. Al hoe meer dokters besef die ware aard van kinkhoes. Dit verg slegs die ervaring van een bevestigde saak om die verandering teweeg te bring.

Ek het een groot wenk. As u dink dat u kinkhoes het, kan iemand 'n hoespasma op u slimfoon opneem. Sien is glo, en dit is onmoontlik om 'n paroksisma voldoende in woorde te beskryf.

Daar is baie inligting en 'n selfdiagnose-gids op die webwerf, maar die nuutste inligting vir huisdokters is in 2018 deur Public Health England gepubliseer, en daar is 'n referaat van 'n internasionale deskundige paneel oor diagnose van kinkhoes geassosieerde hoes.

 

Douglas Jenkinson

Geregistreerde mediese praktisyn in die Verenigde Koninkryk sedert 1967. In die 1970's in Afrika gewerk. Die grootste deel van die loopbaan in Algemene Praktyk in Keyworth naby Nottingham deurgebring. Was ook deeltyds dosent in algemene praktyk aan die Nottingham Medical School. Word besig met nagraadse opleiding en navorsing oor asma en kinkhoes. Bekende kundige kliniese kinkhoes en doktorsgraad na vele publikasies.

Hierdie boodskap het 3 kommentaar

 1. T

  Ek het in die nuus gesien dat kinkhoes in Chicago versprei omdat kinderartse huiwerig is om te diagnoseer. Waarom sou dit wees? Ek het dieselfde ervaring gehad dat my kinderarts dit nooit voorgestel het nie. Slegs dringende sorg wat gedink word om te toets

  1. Douglas Jenkinson

   Ek het pas aan 'n ander rede gedink. Daar bestaan ​​nie 'n entstof wat kinkhoes bevat nie. Dit word altyd gekombineer met difterie en tetanus. Dus kan 'n voor die hand liggende oplossing vir baie van die vrae wat ontstaan ​​na 'n diagnose van kinkhoes, soos om kontak aan te gee, ensovoorts, nie gedoen word nie, omdat die difterie- en tetanus-elemente dit dikwels te ingewikkeld maak en meer probleme oplewer. dit los op.
   Die rede waarom daar geen enkele kinkhoes-entstof is nie, is volgens my polities en kommersieel. Daar is geen mediese rede waarom dit nie sou bestaan ​​nie. Dit was vroeër.

 2. Douglas Jenkinson

  Goeie vraag en dit is waar. Ek is nie seker of ek 'n volledige antwoord kan gee nie, maar hier is 'n paar redes waarom ek kan dink.

  Gebrek aan bewustheid van die redelik akkurate en betroubare PCR-toets wat nuttig is in die eerste drie weke. In sommige lande, selfs die VSA, kan daar baie werk gedoen word om 'n laboratorium te vind wat dit doen.

  Na 3 weke is 'n bloed- of mondvloeistoets nodig, en dit kan baie organiseer om die regte laboratorium te vind.

  In die VSA het plaaslike gesondheidsowerhede blykbaar ander advies vir dokters as die CDC wat die hoof moet hê, dus is daar konflik en verwarring. (In die Verenigde Koninkryk praat die owerhede met een stem en dit is baie makliker).

  Dokters is veronderstel om pertusse aan die betrokke owerheid in kennis te stel. Dit lyk asof baie min dit doen. Dit stel my voor dat die betrokke burokrasie problematies kan wees. Byvoorbeeld vrae oor die opsporing van kontakte, ens.

  Die meeste dokters weet so min van kinkhoes op verskillende ouderdomme dat daar baie werk gedoen moet word om al die nodige kennis op te neem om die pasiënt behoorlik in kennis te stel.

  Dokters gee gewoonlik die skote om dit te voorkom. Om dit te diagnoseer, beteken dat die skote misluk het en gedetailleerde verduideliking sou vereis wat ander ongemaklike vrae kan oplewer.

  Die diagnose daarvan veroorsaak groot verwarring vir skole oor wat om te doen met uitsluiting en kwarantyn. Om in die praktyk op te tree is in die praktyk goed omdat dit in die praktyk nie 'n merkbare verskil maak nie.

  Daar is geen nuttige behandeling daarvoor nie, dus geen goeie sakewyse nie.

  Daar is net een manier om kinkhoes te bestuur, en dit is 'n hoë vlak van inenting. Ek sou my voorstel om te sê dat dit waarskynlik tot hoofpyn sal lei as gevolg van gesprekke.

  Dit sal wonderlik wees om ander praktisyns se kommentaar as myne te hoor.

Lewer Kommentaar

Hierdie webwerf gebruik Akismet om spam te verminder. Leer hoe jou opmerking verwerk is.